Česká spořitelna

Česká spořitelna | foto: MAFRA

Růst spotřeby českých domácností slábne, ukazuje průzkum České spořitelny

  • 8
Spotřeba českých domácností viditelně zpomaluje a tento vývoj bude pravděpodobně pokračovat i v příštích měsících. V porovnání se situací ze stejného období z roku 2019, tedy ještě před pandemií, útraty Čechů zpomalují téměř ve všech kategoriích, jediný pozitivní nárůst zaznamenaly léky, kurýrní služby a hobby markety.

Dramatický skok je vidět především v odvětvích, které se týkají ubytovacích služeb, restaurací a cestovního ruchu. Čeští spotřebitelé ale šetřili i na nábytku, oblečení či veřejné dopravě. Naopak nejvyšší nárůst je pak vidět v sektoru lékáren a kurýrů a to i přesto, že momentálně země není v lockdownu.

„Růst během listopadu výrazně zpomalil, jediné co stále roste je zájem o léky a kurýry, což odpovídá tomu, že vzhledem k respiračním onemocněním lidé chtějí být zásobení a také si během pandemie zvykli na využívání kurýrních služeb. Navíc i podle dat mobility jsou momentálně lidé více doma a tím pádem tyto služby využívají,” říká hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

To, že si Češi více zvykli na online služby a pomalu upouští od návštěv obchodů i plateb v hotovosti ukazuje i fakt, že podle průzkumu České spořitelny výrazně vzrostl počet online plateb. „Před covidem byla většina transakcí výběr z bankomatu. Teď více plateb jde skrz platby přímo kartou či online platby, oproti roku 2019 platby kartou zaznamenaly stoprocentní nárůst,” říká Navrátil.

Jak se bude situace vyvíjet jasné zatím není. „Bude to hodně záležet na vývoji pandemie. Plus se dá očekávat, že nás v lednu zasáhne i další chřipková sezona, která kvůli oslabené imunitě lidí může být zásadnější než v předchozím roce, což může také ovlivnit utrácení Čechů,” říká Navrátil.

„Myslím si však že především kvůli cenám energií je pravděpodobné, že pokles bude pokračovat, protože lidé budou mít méně finančních prostředků na to, aby je utráceli za některé položky,” předpovídá Navrátil.

Podle Navrátila však – co se částky týče – útraty Čechů neklesají. „Nejde nutně o pokles, ale o zpomalení. Dokonce je i možné, že někteří utrácí stále stejně i více, ale kvůli inflaci a všeobecnému nárůstu cen si za stejné peníze koupí méně věcí,” uzavírá Navrátil.