Stopku od Státní zemědělské a potravinářské inspekce loni dostalo 178 provozoven. Z toho v 67 případech šlo o podniky veřejného stravování, jako jsou restaurace, hospody a bistra. Dalších 111 spadá do kategorie ostatní a zahrnují maloobchod a výrobu. Jsou mezi nimi samoobsluhy, večerky, ale i pekárna či výroba vína.
V řadě případů kontroloři našli v kuchyních nebo skladech mrtvé či živé hlodavce, v jednom případě dokonce mrtvé ptáky. Je zarážející, v jakých podmínkách se v tuzemsku někdy pracuje s potravinami. Pozoruhodné také je, jak rychle dokázaly některé uzavřené podniky znovu otevřít. Na odstranění letitých nánosů špíny v kuchyni nebo plísní jim často stačilo jen pár dní. Až na výjimky znovu otevřela většina.
Některé případy jsou trochu kuriózní. Jednu ze samoobsluh se vietnamský majitel rozhodl rekonstruovat za pochodu. Bourací práce ale s prodejem potravin nešly dohromady a jídlo v regálech pokrývala vrstva prachu. Sklad byl zároveň pracovištěm s míchačkou a dalšími zednickými rekvizitami. Nakonec se provozovatel uzavření stejně nevyhnul.
Hned několik zářezů měla inspekce z pražské tržnice Sapa. Jídlo se tam skladovalo nebo připravovalo v otřesných podmínkách, hlodavci tam zřejmě patřily mezi štamgasty.
„Mezi nejčastější provinění v provozovnách společného stravování patří jednoznačně zanedbaná hygiena, tedy prašné prostředí, zašlá špína a nečistota na podlahách. Například u kuchyňských spotřebičů a nástrojů v restauracích je to zaschlá mastnota,“ shrnul mluvčí SZPI Radoslav Pospíchal.
Častým pochybením byl i chybějící přívod teplé tekoucí vody u umyvadel určených k hygienickému omytí rukou zaměstnanců i u dřezů určených k mytí potravin a nádobí nebo na záchodech pro zaměstnance.
Častěji také docházelo k tomu, že lednice či mrazák nechladily, resp. nemrazily dostatečně. Státní zemědělská a potravinářská inspekce nálezy průběžně po celý rok zveřejňuje na stránkách Potraviny na pranýři.
Inspekce také zjišťuje kvalitu potravin prodávaných v maloobchodu a velkoobchodu. Počet problémových nálezů se v případě původu z ČR loni mírně zvýšil, u dovozových výrobků stagnoval, resp. mírně klesl. Mezi největší „hity“ patřily čokolády, cukrovinky a med. Často se objevovaly také falešné olivové oleje. (čtěte Potravinové peklo 2018. Plesnivé salámy i chléb s kusem dřeva)