Soud rozdal tresty za přípravu podvodu na IPB

  • 1
Krajský soud v Hradci Králové potrestal čtrnáct obžalovaných za přípravu podvodu na Investiční a Poštovní. Dostali vězení od od tří do deseti let nebo podmíněné tresty. Rafinovaný podvod měl podle obžaloby připravit IPB o 130 milionů korun.

"Trojský kůň" zklamal
Obžalovaní se údajně k bankovním penězům nedostali jen proto, že tehdejší úředník hradecké pobočky Investiční a Poštovní banky Petr Šatava nedodržel slib a své komplice zradil.

Šatava sehrál podle obžaloby roli "trojského koně" nasazeného do banky. Měl peníze rozeslat na účty, které si obžalovaní založili. Místo toho ale i s penězi sám uprchl do zahraničí.

Peníze v krabici od bot
Z hradecké pobočky Investiční a Poštovní banky v krabicí od bot vynesl 30 milionů korun a 300 tisíc německých marek, aniž by si toho někdo všiml. Zaměstnanci banky zjistili, že jim chybí peníze, až po dvou dnech. To byl Šatava už mimo republiku. Do současnosti se nezjistilo, co se s penězi stalo, ani kde jsou.

Šatavu ale později policie dopadla. Soud rozděloval tresty podle toho, jak se kdo na přípravě k mnohamilionovému podvodu podílel. Krajský soud Karla Kabrhela a Petra Šatavu potrestal souhrnnými desetiletými tresty vězení a Bohumil Jouglíček dostal sedm let vězení.

Tresty podle míry zavinění
"Organizátory byli Jouglíček, Kabrhel a svým způsobem i Šatava, který s nimi spolupracoval. Domluvili se na tom jak získat z banky peníze," uvedl státní zástupce Milan Vacek.

"Na účtech se pomocí vybírání a ukládání peněz měli snažit u pracovníků banky vzbudit dojem, že se jedná o živé účty, na kterých se pohybují výnosy z podnikání. Podle plánu chtěli nejprve získat asi 55 milionů, ale celková částka měla dosáhnout 130 milionů korun. To se u soudu dokázat nepodařilo," vysvětlil Vacek.

Loupež zisk nepřinesla
"Výsledek, kterého obžalovaní dosáhli, neodpovídal úsilí, které vynaložili, a to zejména proto, že Šatava zklamal v tom smyslu, že peníze nepřesunul na účty, tak jak měli dohodnuto. Naopak hotovost sebral a opustil republiku. Žádného zisku v podstatě nedosáhli," uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Rozsudek není pravomocný, státní zástupce a někteří obhájci si ponechali lhůtu na rozmyšlenou, jiní se proti rozsudku na místě odvolali. Případ, který se s přestávkami táhne bezmála pět let, tak není ani nyní u konce. Bude se jím zabývat Vrchní soud v Praze.

,