alkohol, vodka

alkohol, vodka - vodka, alkohol - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Sokolovští radní chtějí mít vlastní palírnu

  • 1
Originální nápad vytáhli z rukávu sokolovští radní. Překvapili myšlenkou, že v prázdných klenutých sklepích kapucínského kláštera postaví městskou palírnu alkoholu a moštárnu. Radní chtějí vyrábět likér, jehož název bude spojený se jménem města.

"Kdysi tam mniši uskladňovali víno. Letos na podzim bychom už ve sklepě mohli pálit nějaký speciální likér. Jeho název by se vztahoval k Sokolovu a připomínal by třeba i hornictví, aby v tom byla symbolika a lidé ho kupovali," poznamenal starosta Karel Jakobec.

S úsměvem nadhodil, že na jméno pálenky vypíše soutěž a mohou ho vymyslet třeba školáci.

Sklep o rozloze asi sto metrů čtverečních leží pod někdejším klášterem, kde nyní sídlí společnost Sokolovská bytová. Ta by podle Jakobce také palírnu a moštárnu provozovala. Jak? "Lidé si přivezou ovoce a my jim vypálíme alkohol nebo vyrobíme mošt. Bude to služba občanům a nechceme na ní vydělávat. Nebo od nich ovoce vykoupíme a pálenku jako náš tradiční výrobek budeme prodávat" říká starosta.

O tom, že starosta nemluví do větru, svědčí i to, že městská rada už zadala úředníkům a Sokolovské bytové zpracovat studii palírny. Peníze na nákup zařízení pro moštování a pálení by muselo schválit zastupitelstvo. Podle Jakobce nápad může i nemusí vyjít. "Nejhůř je na tom ten, kdo nic nevymýšlí," dodal.

,