Autobus SOR

Autobus SOR | foto: Radek Miča, MF DNES

Skupina J&T získá většinu ve výrobci autobusů SOR

  • 3
Východočeského výrobce autobusů SOR ovládne investiční skupina J&T. Změny uvnitř finančního uskupení povolil antimonopolní úřad. Skupina získá většinový podíl v SOR od Daniela Křetínského, který je v J&T partnerem.

Ovládnutí SOR se uskuteční přes polečnost Bauliga.

J&T zároveň získala svolení ÚOHS k prodeji producenta kabelů Kablo Elektro. Novým majitelem Kablo Elektro bude dánský NKT Cables Group, touto fúzí vznikne na českém trhu výroby kabelů významný hráč.

Slovenská J&T, která sdružuje několik desítek společností včetně Pražské Energetiky či fotbalového klubu Sparta Praha, koupí v Baulize 80 procent akcií. Získá tak i stejný podíl ve společnosti SOR, která je druhým největším tuzemským výrobcem autobusů s pětinovým podílem na trhu.

Kablo Elektro patří mezi největší české kabelovny, dodává třeba firmám ČEZ, E.ON nebo Škoda Auto. Předloni zvýšila zisk na 146 milionů korun. Tržby činily 3,5 miliardy korun.

Dánská NKT koupí firmu za 112 milionů korun. Chce tak posílit svou pozici na středoevropských a východoevropských trzích. V Česku má dosud závod na kabely v Kladně. Vyrábí také v Německu, Dánsku, Polsku, Číně a Norsku.

,