Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Minus 200 miliard, nejvíc od vzniku Česka. Stát zapsal rekordní schodek

  14:15
Státní rozpočet skončil v dubnu ve schodku 200 miliard korun. Loni ve stejném období hospodařil stát se schodkem 100,1 miliardy. Schválený rozpočet přitom za celý letošní rok počítá s deficitem 296 miliard.

Zbyněk Stanjura | foto:  Petr Topič, MAFRA

Meziroční prohloubení schodku způsobily rostoucí výdaje na důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií či státní investice. Vliv měla také obsluha státního dluhu. Ministerstvo financí upozornilo, že počátek roku je zkreslen specifiky loňského rozpočtového provizoria doprovázených nižším předfinancováním.

Rozpočtové příjmy za první čtyři měsíce roku dosáhly 533,9 miliardy korun, meziročně vzrostly o 11,4 procenta. Výdaje dosáhly 733,9 miliardy korun, proti loňsku tak narostly o 26,7 procenta.

„Dosavadní nepříznivé hospodaření státu je meziročně negativně ovlivněno 100 miliardami korun navíc na rostoucí důchody a sociální dávky, kompenzace vysokých cen energií a více než dvojnásobné splátky především covidových dluhů,“ vysvětlil ministr financí Zbyněk Stanjura.

„Takřka dvojnásobné jsou oproti loňsku také státní investice zejména na dopravní stavby a energeticky úsporné projekty. Každoročně navíc platí, že duben je slabší měsíc zejména na příjmové straně kvůli vratkám z daňových přiznání fyzických osob,“ dodal Stanjura.

Ministr očekává, že nejpozději od poloviny roku se hospodaření státu výrazně zlepší díky dodatečným příjmům z dividend, evropských fondů a příjmům z neočekávaných zisků. „Vláda také finalizuje jednání o konsolidačních úsporných opatřeních, z nichž mnohé bude možné aplikovat již na zlepšení vývoje letošního hospodaření,“ vysvětlil dále Stanjura.

Úsporná opatření, o kterých ministr mluví, by měla na příjmové i výdajové straně nalézt 70 miliard korun. Ve hře je celá řada opatření, která by měla situaci státního rozpočtu zlepšit. Veřejně se mluví například o zrušení slevy na manžela či manželku, zvýšení odvodů OSVČ nebo sesekání dotací.

Ministr již dříve médiím řekl, že by chtěl mít finální dohodu o podobě takzvaného konsolidačního balíčku do prvního květnového týdne. V posledních dnech se hovoří spíše o polovině května.

Opozice nešetří kritikou

Do výsledku státního hospodaření za duben se tvrdě obula bývalá ministryně financí Alena Schillerová (ANO). Ta si spočítala, že vláda Česko za 16 měsíců zadlužila o 629 miliard korun. „Každého občana, včetně novorozeňat tedy o 60 tisíc,“ uvedla na svém twitteru.

Vláda podle ní také pokulhává v čerpání evropských peněz. „Na konci dubna je vyčerpáno pouze 27 procent, ačkoliv dubnovým standardem je 35 až 40 procent, takže si pravděpodobně zopakujeme loňský scénář, kdy zůstalo nedočerpáno 54 miliard korun,“ varuje Schillerová.

Obavy o to, jak dopadne konsolidační balíček, který má rozpočtu pomoct, vyjádřil šéf SPD Tomio Okamura. Podle něj by se vláda při nápravě rozpočtu neměla vydávat cestou zvyšování daní občanům a firmám. „Tato opatření povedou jen k dalšímu zdražování,“ řekl ČTK a doporučil škrtnout zbytné výdaje státu na byrokracii či armádní zakázky.

Je potřeba zasáhnout, volají ekonomové

Na bezprecedentní situaci, v níž se státní rozpočet nachází, upozorňují ekonomové dlouhodobě. Deficit státního rozpočtu na konci února dosáhl 120 miliard korun. Ještě před pandemií to byl čtvrtý nejhlubší deficit za celý rok. Podle Petra Sklenáře, hlavního ekonoma J&T Banky, musí vláda neprodleně najít do rozpočtu příjmy a nebát se škrtů, i když budou bolet.

Problém podle něj nevyřeší ani 70 miliard, po nichž nyní vláda pátrá. „Situaci to může zlepšit, ale problém to neřeší. Je totiž potřeba nastavit výhled pro následující čtyři, pět let. Bod jedna je provést některé škrty letos, na to by ale měla navázat snaha dělat takové kroky i v následujících letech,“ uvedl.

Vyšší daně nestačí. Na řadu musí přijít zásadní škrty, říká ekonom Slaný

Jako velmi vážnou situaci s rozpočtem vyhodnotil také hlavní ekonom investiční skupiny DRFG Martin Slaný. Vládě doporučuje, aby přišla s razantními škrty. „Rozpočet je v tak fatální situaci, že je potřeba zastavit valorizace důchodů a zmrazit platy ve veřejné sféře,“ tvrdí.

Podle schváleného rozpočtu by měl stát letos hospodařit s příjmy 1,93 bilionu korun a výdaji 2,22 bilionu korun. Deficit by měl být 295 miliard korun. Loni skončil rozpočet ve schodku 360,4 miliardy korun.

Podle Stanjurovy předchůdkyně v ministerském křesle Aleny Schillerové resort dohánějí účetní triky. „Navíc pokračuje tristní čerpání evropských peněz, kde je na konci dubna vyčerpáno pouze 27 procent, ačkoliv dubnovým standardem je 35 až 40 procent, takže si pravděpodobně zopakujeme loňský scénář, kdy zůstalo nedočerpáno 54 miliard korun,“ uvedla Schillerová.

Podle šéfa další z opozičních stran Tomia Okamury (SPD) by se vláda při nápravě rozpočtu neměla vydávat cestou zvyšování daní občanům a firmám. „Tato opatření povedou jen k dalšímu zdražování,“ řekl ČTK a doporučil škrtnout zbytné výdaje státu na byrokracii či armádní zakázky.

Autor:
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Cena uranu prudce roste. Stát se těžařskou velmocí touží Kanada

16. června 2024

Renesance jaderné energetiky způsobila celosvětovou uranovou horečku. Cena kovu vyskočila za...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Skandál kolem morbidně obézní Miss Alabama. Co se ztratilo mezi řádky

Sociální sítě počátkem června rozvášnila obézní plus size modelka Sara Millikenová oceněná titulem Miss Alabama 2024....

Do Itálie se nevrátím, tady vše funguje lépe, říká dcera Petra Hapky

Dcera slavného českého hudebníka Petra Hapky (†70) Petra (41) žila od 3 let s matkou v italském Římě. Ve 29 letech se...

Koupil byt i s nájemníkem a zdražil o sedm tisíc. Chce výnos 4,5 procenta

Seriál Našel jsem si nájemní byt, ve kterém bydlím několik měsíců. Platím 17 tisíc korun za nájem a k tomu měsíční poplatky za...

Čekám na transplantaci, ale dám přednost mladým, říká herec Zdeněk Žák

Herec Zdeněk Žák (71) si nikdy moc nepřipouštěl své zdravotní problémy. Nemoci přecházel a k doktoru se nehnal, až...

Jen ať mě kritizují, moje šperky vydělávají, říká zpěvačka Lucie Bílá

Zatím jí to pořád zpívá, ale i Lucie Bílá (58) si uvědomuje, že jednou její kariéra skončí. Hlava ji z toho ovšem...