Rakovnické pivo by se na ruském trhu mělo objevit v březnu.

Rakovnické pivo by se na ruském trhu mělo objevit v březnu. | foto: Profimedia.cz

Rakovnický Bakalář míří k ruským pivařům

Rakovnický pivovar Czech Brewery začne vyvážet do Ruska. Podnik, který předloni po sedmi letech obnovil svou činnost, uvažuje o vývozu i do dalších evropských zemí. Do Ruska by mělo zamířit třináct tisíc hektolitrů piva Bakalář, což je téměř trojnásobek loňského výstavu.

"V tuzemsku je trh s pivem v podstatě rozdělený a malým pivovarům nezbývá nic jiného než vyrábět na export, " uvedl výkonný ředitel pivovaru Josef Nový s tím, že rakovnické pivo by se na ruském trhu mělo objevit už v březnu.

Na export sází v posledních letech většina tuzemských pivovarů. Produkce českých pivovarníků přitom roste právě díky úspěšnému vývozu. více ZDE

Rok 2005 byl v pivovaru Czech Brewery ve znamení snahy vrátit rakovnický Bakalář mezi uznávaná česká piva. Jako pivovar střední velikosti má kapacitu do 200 tisíc hektolitrů ročního výstavu, ale loni vyprodukoval jen přibližně 4500 hektolitrů piva.

Rakovnická desítka, dvanáctka a černý Bakalář směřují do restaurací v okolí Rakovníku a do obchodů. Od tohoto roku černou desítku nahradí tmavé dvanáctistupňové pivo a uvažují zde i o vícestupňovém speciálu. "Nyní plánujeme 80 procent naší produkce do zahraničí," dodal Nový.

Po rekonstrukci za několik desítek milionů korun zaměstnává pivovar zhruba 40 lidí. S výrazným zvýšením počtu zaměstnanců vedení společnosti zatím nepočítá, i když podle Nového bude v budoucnosti potřebovat další odborníky. V tomto roce v objektech pivovaru plánují zřídit byty pro dojíždějící zaměstnance.

,