Diskuze

Většina Čechů platí raději kartou, bankovky leží v peněžence i týdny

Češi čím dál víc upřednostňují placení kartou. Zatímco v roce 2018 zákazníci platili bezhotovostně ve 46 procentech případů, nyní v 59 procentech. Pokud by nenaráželi na obchodníky, kteří karty nepřijímají, byly by bezhotovostní víc než tři čtvrtiny plateb v ČR. Vyplývá to z průzkumu, který udělal poskytovatel karet Mastercard mezi 1200 respondenty.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

J33a77n 12U58l52r56i78c25h

21. 8. 2023 23:52

Jsem konzervativec, potažmo reakcionář. Velmi mě těší, že moje děti také věří v Krista a nedůvěřují vládě. Všichni platíme v rámci limitu zásadně v hotovosti.

2 0
možnosti

Ta anketa je nesmyslná - jaký je rozdíl v platbě mobilem nebo kartou? Měly tam být pouze dvě otázky - hotově nebo bezhotovostně.

4 1
možnosti
Foto

Někdo asi chtěl, aby rozdíl mezi hotovostí a bezhotovostí nebyl tak propastný.

2 1
možnosti

V ČR - karty nebereme. V NL - cash nebereme.

2 1
možnosti

A oboje je špatně. Měly být možné obě varianty.

0 0
možnosti

Mě spí vadí ty samoobslužné pokladny, kde platit nemůžu. Když si kupuji pivo, kořalku a cigarety, tak to nejde. Pokladní se musí přesvědčit, že mě už bylo osmnáct, teprve pak mě vše prodá. Jo, je mi 70.

2 1
možnosti

Plní povinnost, kterou má obchodník ze zákona.

3 0
možnosti

Platby kartou by měly být podle mě minimálně zrovnoprávněny s hotovostí, tedy buď nařídit přijímat obojí nebo lépe povolit nepřijímat hotovost

2 5
možnosti

A proč? Je na zákazníkovi jak a čím chce platit. Prodejce má povinnost přijímat platné bankovky a mince. Nařizovat povinnost přijímat platební karty mi nepřijde zrovna šťastné. Jsou to pro něho náklady navíc, které mu stát platit nebude. Je tedy na obchodníkovi, jakou variantu zvolí.

0 0
možnosti

Placení kartou je rozhodně lepší. Byl jsem docela v šoku, když jsem nedávno zjistil kolik lidí preferuje hotovost. Měl jsem pocit, že většina platí kartou.

0 4
možnosti

J87i83r95i 53T19o86m25a59s

21. 8. 2023 17:19

Tak 90% věcí kartou platím, možná i více. Je to pohodlnější. Za mně si myslím, že nejvíce preferencí platbou v hotovosti budou lidí v exekuci. Přece jen jich je 300 000. Těm je karta na dvě věci. Ale pocitově si myslím, že by možnost platit v hotovosti být měla. Ten tlak na její zrušení nevidím rád.

4 1
možnosti

Celkem nesmysl - vždy bude jen na lidech, jeslti si domluví nějaké univerzální zboží, které bude prostředek směny.

Když to nebude hotovost s nuceným oběhem, může to být cokoliv jiného. A bude jen na svobodném rozhodnutí zákazníka a obchodníka, co jeden nabídne a druhý akceptuje.

To by přece měl být sen každého liberála, který se bojí, že stát bude mít nad jeho životem kontrolu?

0 0
možnosti

Když neberou karty v obchodě nebo na trhu, dovedu to pochopit. Ale když hotovost vyžadují státní úřady, to mě fak zůstává rozum stát.

5 0
možnosti

J27i20ř98í 87Č71a21p84e88k

21. 8. 2023 16:45

Deně se zobchoduje zboží za miliardy a pokud platíte hotově tak z toho bankéři (vydavatelé karet a další) nic nemají.

Tak jim trošku dopřejme

0 4
možnosti

Podle odhadů loni banky na poplatcích vydělali cca 2,5 miliard - zdá se ti to málo ?

2 0
možnosti

J80á53n 80K72o41t37ú39č

21. 8. 2023 16:44

Aj keď to má svoje negatíva (všetko je zaznamenávané, platobné systémy sú nebezpečné úzke hrdlo...), je jasné, že hotovosť je prudko na ústupe. Pre zákazníka je to pohodlné, obchodníkovi odpadajú starosti s hotovosťou (áno, vozenie hotovosti do bankového trezora fakt nie je zadarmo!) a navyše kartou sú ľudia ochotní minúť viac peňazí.

Hlavne by som sa rád dočkal toho, že zmiznú automaty, ktoré berú len mince (stále dosť bežná vec na Slovensku ale aj v niektorých vyspelejších štátoch). Nedávno som videl v Rakúsku pri jednom alpskom jazere taký parkovací automat, chcelo to 5e v minciach. Bol to malý zázrak, že som zrovna toľko v peňaženke mal. Pre turistov z krajín mimo Eurozóny ešte horšie.

No a potom sú krajiny ako Škandinávia alebo Británia, kde sa už dá kartou platiť absolútne všetko, aj na trhu a vo všetkých pouličných stánkoch. Je to len otázka času kedy niečo také príde aj k nám.

0 0
možnosti