Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Provozovatelé telefonů v Německu se perou o klienty

P r a h a - Němci, jejichž telefonní účty ještě před rokem patřily k "nejmastnějším" na Západě, nyní nevěřícně kroutí hlavou. Když si z asi padesáti operátorů zvolí toho pravého, nemusí za hovor v určitých hodinách platit ani fenik. Tak daleko dospěl v sousedním Německu nelítostný boj o přízeň klientů, který propukl vloni prvního ledna. Od tohoto data byl totiž liberalizován trh telekomunikačních služeb ve většině zemí Evropské unie - až na Španělsko, které liberalizaci zahájilo prvního prosince 1998, Portugalsko a Řecko. V tuzemsku by měl zdejší SPT Telecom na ostrou konkurenci narazit až od prvního ledna roku 2001. Do té doby mu jeho licence umožňuje dominantní postavení.

"Výsledkem tvrdého ročního boje v Německu je to, že obří Deutsche Telekom, v němž má stále značný vliv stát, ztratil zhruba třetinu trhu," sdělil šéf Úřadu pro regulaci spojů a pošt Klaus-Dieter Scheurle. Podle něj se cena meziměstského hovoru v Německu loni průměrně snížila o 71 procent a od Nového roku padá o dalších 60 procent. "To, co se po liberalizaci na trhu odehrávalo, nemá prostě v německém hospodářství obdoby," uvedl ekonomický analytik Německého stavebního svazu Josef Hladik. Připomněl, že zatímco koncem roku 1997 přišla minuta meziměstského hovoru v době špičky na 60 feniků, což je asi jedenáct korun, koncem uplynulého roku nejlevnější operátor účtoval sedmnáct feniků. A po jedenadvacáté hodině dokonce jenom sedm feniků, tedy asi 1,30 koruny. Jednotliví operátoři se v nabídkách předhánějí tak, že klienti často nejsou schopni ceny ani srovnávat. "Problém tkví v tom, že tarify jsou v neustálém pohybu a navíc se liší podle denní doby a vzdálenosti. Operátor, který je nejlevnější dopoledne, nemusí být výhodný večer," doplnil německý ekonom. Tápající klient si však může pořídit zařízení, které podle volaného čísla automaticky vybere nejlevnějšího operátora. "Háček je v tom, že takový technický zázrak přijde na zhruba 8000 marek," řekl ještě Hladik. Například do České republiky se loni mohlo nejlevněji telefonovat s firmou TelDaFax, která v pracovní dny mezi osmou a osmnáctou hodinou účtovala 68 feniků za minutu, asi 12,30 koruny. Domácí SPT Telecom ve svém seznamu uvádí orientační cenu minutového hovoru do Německa 15,80 koruny.

BEZPLATNÉ HOVORY JAKO REKLAMNÍ TAH

Jako nejdravější konkurent obřího Deutsche Telekom se ukázala společnost MobilCom. Ta o Vánocích zaskočila soupeře, když oznámila, že 25. a 26. prosince mezi devatenáctou a třiadvacátou hodinou nebude za vnitrostátní hovor účtovat ani fenik. "Ukázalo se však, že velkorysá nabídka je vlastně k zlosti, neboť spousta lidí se za nulový tarif vůbec nedovolala. Síť MobilComu prostě není na takové večerní útoky připravena," komentoval Hladik. Firma MobilCom se přesto v novém roce rozpřáhla k další ráně konkurenci. Účastník, který se na ni přes číslo 01019 napojí, může každý den mezi devatenáctou hodinou a půlnocí mluvit s kýmkoli v Německu minutu zadarmo. Navíc na trh přichází s jednotným meziměstským tarifem devatenáct feniků za minutu. Společnosti Deutsche Telekom podle odborníků pořádně zamotá hlavu i tím, že za místní hovory chce začít účtovat paušální poplatek. Meče brousí ovšem také další firmy a očekává se, že regulační úřad střežící pravidla férové hospodářské soutěže bude mít napilno.

V BITVĚ MNOZÍ HRÁČI VYKRVÁCEJÍ

"Hráze se protrhly. Co bude dál?" položil otázku list Die Welt, který se domnívá, že bezplatné hovory jsou čistě marketingový tah financovaný z položek plánovaných na reklamu. "Většina vyzývatelů, kteří hodili rukavici Deutsche Telekom, loni zápolila s provozní ztrátou," upozorňuje Jürgen Grützner ze Svazu telekomunikačních operátorů. Z nich na telekomunikačním nebi září pouze již zmíněný Mobilcom, který od ledna do listopadu 1998 vydělal 112 milionů marek. Naproti tomu mnohem větší operátor - düsseldorfský Otelo - loni zaúpěl pod ztrátou kolem 2,3 miliardy marek. Červená čísla straší také firmy Viag Interkom či Talkline, která své investice vsadila na internetové služby. Odborníci v německém tisku důtklivě varují, že v konkurenčním boji se mnozí hráči finančně vyčerpají. Klienti jsou spokojeni, ale mezi investory sílí obavy, což se projevuje i na kapitálovém trhu. Například 28. prosince klesl kurs akcií firmy Deutsche Telekom o 1,6 procenta na 55,02 marky, dravého MobilComu dokonce o 6,3 procenta na 562 marek a podobný propad postihl i akcie dalších operátorů.

DEUTSCHE TELEKOM ZVEDL RUKAVICI

Deutsche Telekom, bývalý monopol na trhu dálkových spojů, se podle svého šéfa Rona Sommera nehodlá smířit s tím, že loni ztratil zhruba třetinu trhu, tedy více než 11 miliard marek na obratu. "Budeme tvrdě bojovat, abychom část ztraceného podílu získali zpět," zdůrazňuje Sommer. Deutsche Telekom dosud za minutu meziměstského hovoru mezi druhou a pátou hodinou ranní účtoval šest feniků. "Můžete si být jisti, že noční tarif se letos rozšíří i na určitou denní dobu," ujišťuje Sommer. Ten na sklonku uplynulého roku uchystal mladičkým konkurentům ledovou sprchu, když jim stroze oznámil, že vypovídá takzvané propojovací smlouvy, podle nichž tito operátoři používali jeho sítě. "Vypověděli jsme všechny smlouvy, jež mají vypršet koncem roku 1999," potvrdil mluvčí Deutsche Telekom Hans Ehnert. Společnost tak učinila až poté, kdy jí regulační úřad povolil zvýšit poplatky účtované malým operátorům za používání sítě. Deutsche Telekom jim dosud v průměru účtoval 2,7 feniku za minutu, což byla podle Sommera ve srovnání s cizinou směšná částka. Nová pravidla posvěcená regulačním úřadem umožní firmě Deutsche Telekom cenově zvýhodňovat ty operátory, kteří budují vlastní síť, a naproti tomu nasadit vyšší ceny za propojení těm, kteří jsou na trhu hlasových služeb pouhými "překupníky".

 

Autor:

Loď, která zničila most v Baltimoru, odtáhli do přístavu

  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Zelení navrhují soupis majetku a daň z bohatství. Vtip, reagují ekonomové

23. května 2024  14:25

Strana zelených přišla před volbami do Evropského parlamentu s návrhem, jak alespoň částečně...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Ruské soudy kryjí Gazprom. UniCredit přijde o majetek, Slováci o arbitráž

17. května 2024  18:04,  aktualizováno  21:40

Soud v Petrohradě v pátek nařídil zabavit majetek italské bankovní skupiny UniCredit za 463 milionů...

Člověk při nákupu nedokáže vnímat více než sedm věcí, vysvětluje expert

25. května 2024

Premium Žádný obchod není postavený nahodile, každé zboží v regálech má své místo. Aby obchodník efektivně...

Kde se platí a nevyplatí turistické poplatky. Ne všude totiž pomáhají

25. května 2024

K čemu jsou dobrá zdanění cestovního ruchu, městské turistické daně, poplatky za ubytování v...

Google buduje nový podmořský optický kabel. Spojí Afriku s Austrálií

24. května 2024

Společnost Google pracuje na prvním podmořském optickém kabelu propojujícím Afriku s Austrálií....

Solidarita se nekoná. Německo od léta zvýší přirážku za tranzit plynu

24. května 2024

Kontroverzní přirážka za tranzit plynu z Německa se od července zvýší. Poplatek prodražující...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Nejhorší noční můra, řekla žena, která v botě syna objevila cizí AirTag

Mého syna někdo sleduje. S takovým pocitem několik týdnů žila žena z Floridy poté, co na svůj iPhone začala dostávat...

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo ho, že by do pečiva...

Herec Lukáš Vaculík se oženil, dívčí idol 80. let si vzal ředitelku z Primy

Lukáš Vaculík (61) se tajně oženil. Vzal si výrobní ředitelku a producentku FTV Prima Luciu Kršákovou (46). Herec a...

Klavírista Petr Malásek si zlomil obě ruce. Mohlo to dopadnout hůř, říká

Klavírista Petr Malásek (59) spadl z kola a zlomil si obě ruce. V pořadu 7 pádů Honzy Dědka popsal nehodu i jaká je...

Zásnubní šaty elegantní princezny. Spustily Kate efekt, návrhářku zničily

Seriál Když si jeho šaty oblékne některá z členek královské rodiny, obvykle to každý návrhář oslavuje jako životní úspěch....