Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Petr Janeček, MAFRA

Prodej lihovin letos brzdí daň a černý trh, stěžují si výrobci

  • 30
Prodeje lihovin už třetí rok v řadě klesají, v prvním pololetí dokonce víc než loni. Tvrdí to výrobci, podle nichž se za letošní půlrok prodalo o sedm procent méně "tvrdého" než loni. Důvodem je vysoká spotřební daň a nelegální obchody s nezdaněným lihem, uvádí Unie výrobců a dovozců lihovin.

"Důvod (poklesu prodeje) vidíme především v necitlivém zvýšení spotřební daně, které vstoupilo v účinnost od 1. ledna 2010. Jak se ukazuje, toto zvýšení nepřineslo státu vyšší výběr daně, ani nevedlo ke snížení konzumace lihovin a dalších alkoholických nápojů. Proto UVDL podporuje odbornou diskuzi na téma rovnoměrného rozložení daně v porovnání lihovin s pivem a vínem," uvedl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) a ředitel největší domácí likérky Stock Plzeň-Božkov Petr Pavlík.

Likérky se podle něj snaží čelit poklesu prodeje na tuzemském trhu vyšším exportem a snižováním výrobních nákladů. (o zdražení lihovin kvůli spotřební dani čtěte zde)

Prodej lihovin v Česku klesá už třetí rok v řadě. Za celý loňský rok se snížil o čtyři procenta a v roce 2010, kdy byla spotřební daň na lihoviny zvýšena, o šest procent. Ročně se v Česku prodá zhruba 55 milionů litrů lihovin.

Uvažuje se o zákazu prodeje na tržištích

Podle UVDL výrobce, dovozce i stát poškozuje obchodování s nezdaněným lihem. Nelegální obchodování s lihem řeší speciální skupina, kterou ustavilo ministerstvo financí. Mezi navrhovaná opatření patří zákaz prodeje alkoholických nápojů na tržištích, omezení spotřebitelského balení na maximálně šest litrů či zákaz značení lihu propuštěného k vývozu nebo dopravovaného v režimu podmíněného osvobození od spotřební daně do státu EU. Novely zákonů, které obsahují tato opatření, jsou nyní v připomínkovém řízení.

UVDL navíc navrhuje důslednější kontrolu pěstitelského pálení a distribuce takto vyrobených ovocných destilátů. Situaci na tuzemském trhu by podle UVDL zlepšilo i zavedení registračních pokladen v restauracích. Nelegální výroba alkoholu podle některých odhadů dosahuje až čtvrtiny celkové produkce alkoholu v Česku. Ještě loni byl velkým problémem trhu dovoz denaturovaného lihu z Polska, který čeští padělatelé hojně používali k výrobě pančovaného alkoholu. Na základě jednání českých a polských úřadů se však změnila vyhláška, která určovala způsoby denaturace lihu.

Spotřební daň u lihovin vzrostla od roku 1997 ze 195 korun za litr čistého lihu na 285 korun za litr. Z vína se v Česku od roku 1999 spotřební daň neplatí, chce ji ale od roku 2013 opět zavést ministr financí Miroslav Kalousek. Vinaři a vinohradníci jsou proti, naopak producenti lihovin a pivovary návrh podporují. Tím, že jejich výrobky jsou na rozdíl od vína zdaněny, se cítí diskriminováni.

UVDL sdružuje 12 největších tuzemských výrobců lihovin. Na českém trhu s lihovinami měli loni členové UVDL podíl zhruba 81 procent.

,