(Ilustrační foto)

(Ilustrační foto) | foto: Profimedia.cz

Potraviny ženou inflaci vzhůru. Máslo v září zdražilo o 55 procent

  • 50
Hladina cen v českých obchodech v září oproti loňsku stoupla o 2,7 procenta. Za potraviny si však připlácíme téměř šest procent. Řádově desítky procent si obchodníci přisadili k cenám másla, sýrů, mléka i vajec. Kromě jídla zdražilo i bydlení a pohonné hmoty.

Tempo inflace zrychlilo ze srpnových 2,5 procenta na 2,7 procenta v září, uvedl Český statistický úřad. Tahounem inflace jsou zejména potraviny. „Například vajíčka byla dražší o 26 procent, mléko skoro o 12 procent, sýry o 14 procent, a máslo dokonce o 55 procent. Dražší byly také pekárenské výrobky o šest procent, ale i maso o pět procent,“ uvedla Pavla Šedivá z oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Stouply ale také ceny tuků o 13,1 procenta. Ovoce přestalo zlevňovat a v září cena meziročně stoupla o 2,4 procenta. Zelenina nadále zlevňovala, a to o 4,4 procenta.

K nárůstu inflace přispívá i dražší bydlení v důsledku realitního boomu a zdražující ropa a tedy i pohonné hmoty.

Máslo je dražší i v cizině

Drahé máslo není český fenomén. V Polsku ho ale seženete od 24 Kč.

Analytici předpokládají, že kvůli rostoucím cenám přistoupí v nejbližší době Česká národní banka ke zvýšení úrokových sazeb.

„Inflace zřejmě přispěje k rozhodnutí ČNB utáhnout opasek ekonomice a zvýšit sazby. K tomuto kroku dojde téměř s jistotou ještě v říjnu. Kromě potravin a stravování tak Čechům budou zdražovat ještě spotřebitelské úvěry a hypotéky,“ myslí si hlavní analytik Tginvest.cz Petr Vlasák a není sám, kdo očekává další impuls, který povede ke zdražení půjček.

„Další zvýšení úrokových sazeb nejspíše přijde už v listopadu. Zabránit by mu teoreticky mohla jen koruna, která by ovšem musela být ještě mnohem silnější, než je nyní,“ míní Petr Dufek z ČSOB.