ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Lidem i zvířatům. Kam putuje neprodané jídlo ze supermarketů

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Gumové rohlíky, osamělé neprodané banány ale i konzervy s blížícím se koncem trvanlivosti čeká lepší budoucnost než ještě před pár lety. Miliony porcí neprodaných potravin míří z řetězců do potravinových bank, další tisíce tun slouží jako krmivo pro zvěř. Objem potravinového odpadu se daří rok od roku snižovat především díky informačním technologiím a umělé inteligenci.

Pozitivní trend zmenšujícího se plýtvání potvrzují jak dostupné údaje z maloobchodu, tak i slova ředitelky Federace potravinových bank Veroniky Láchové. Podle ní se situace za poslední dva roky zlepšila i díky tomu, že od roku 2018 platí zákon, podle kterého mají sítě supermarketů potravinové přebytky, tedy neprodané potraviny, darovat právě neziskovým organizacím.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se