Poslancům ODS neprošel návrh na vyrovnaný rozpočtový plán

P r a h a (brr) - Poslanci Občanské demokratické strany včera neuspěli s návrhem, aby stát v budoucnosti hospodařil pouze s vyrovnanými finančními plány. Zástupci ostatních politických stran jejich návrh odmítli už v prvním čtení, kdy se proti jeho dalšímu projednávání postavilo 128 ze 188 přítomných poslanců.
S návrhem vystoupil člen rozpočtového výboru Martin Kocourek, který na zákonodárce naléhal, aby předlohu propustili do dalšího kola. "Chceme zabránit rozpočtovým deficitům, které považujeme za škodlivé, neboť z dlouhodobého hlediska zadlužují budoucí generace," oznámil Kocourek. "Žitím na dluh dáváme do ekonomiky i do celé společnosti špatný signál, neboť na jedné straně říkáme našim občanům, že mají utrácet pouze tolik, kolik si vydělávají, ale deficit státu vždy nějak omlouváme," uvedl a dodal, že by se vyrovnaný vládní rozpočet takto už nemohl stát předmětem předvolebních slibů politických stran.
Zástupci ostatních stran ovšem nepovažují za dobré, aby vláda musela vždy hospodařit s vyrovnaným rozpočtem. "V zájmu budoucnosti a rychlejšího dosažení prosperity může být výhodné si občas peníze půjčit," prohlásil například Jiří Václavek (ČSSD).
Podobný názor měl také Ivan Pilip z Unie svobody: "Tento zákon je ve standardních demokraciích zbytečný a deklarativní, nemá žádný faktický vliv na to, jakým způsobem se bude rozpočtové hospodaření vyvíjet." Podotkl zároveň, že i deficitní hospodaření může být spojeno s velmi úspěšnou vládou.