Poslanci podpořili švarcsystém podle vlády

  • 38
Sněmovna podpořila novelu zákona o zaměstnanosti, který mimo jiné přesně stanovuje pravidla, za jakých mohou firmy zaměstnávat živnostniky. Politici se shodují, že se najímání živnostníků firmami musí regulovat.

Zákon, který prošel prvním čtením, umožňuje firmám, aby najímaly podnikatele s živnostesnským listem na práci, kterou nemohou vykonat její vlastní zaměstnanci.

Praktikování takzvaného švarcsystému je zakázáno už od 90. let. Od loňského podzimu se za to ale zvýšila pokuta až na dva miliony korun.

Vicepremiér Zdeněk Škromach (ČSSD) zdůraznil, že vláda chce nadále bránit zaměstnávání prostřednictvím švarcsystému, tedy vztahu, kdy lidé se živnostenským listem fakticky pracují pro firmu jako její zaměstnanci.

Příkladem je podle Škromacha vztah, kdy firma bude moci bez rizika vysoké pokuty dát práci truhláři, který pracuje na živnostenský list a má doma soustruh. Nebude ale moci najmout majitele živnostenského listu, který dochází do firmy pracovat na jejích strojích. - více zde

ODS: Návrh je zbytečně komplikovaný
Na nedostatky změny navržené vládou ale upozorňuje ODS. Tvrdí, že i nová úprava je právně nejasná a přinese do podnikání zmatky. ODS proto usiluje o úplnou legalizaci švarcsystému.

V polovině ledna zaznamenala první úspěch ve dvou senátních výborech. Výbory pro sociální politiku a pro hospodářství totiž doporučily horní komoře ke schválení návrh ODS na zrušení celého příslušného paragrafu zákona o zaměstnanosti. - více zde

Škromach ale ve středu poznamenal, že úplně zlegalizovat švarcsystém nelze. Příznivci návrhu ODS už dříve upozornili, že k tomu by fakticky nedošlo. Švarcystému totiž brání další předpisy jako živnostenský zákon nebo zákoník práce.

Podnikatelé praktikují švarcsystém kvůli úsporám. Když firma najme na práci živnostníka, nemusí za něj odvádět sociální a zdravotní pojištění, protože o to se stará sám. Vyjde ji tedy levněji než zaměstnanec.

Podle odhadů hospodářské komory tak firma může ušetřit zhruba sto tisíc ročně za osobu. O peníze ovšem přichází státní rozpočet.

,