Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Výpadky dodávek ropy a plynu Evropa na čas ustojí. Náhradu za Rusko však nemá

  8:44
Ruský výsadek na východní Ukrajinu znejistil investory na světových trzích. V prvních momentech prudce padaly burzy, investoři nakupovali zlato a rostla cena surovin, jako je ropa či zemní plyn. Panika však zavládla jen na chvíli, většina burz se během dne ze ztrát oklepala. Ani cena ropy Brent nakonec neprorazila 100 dolarů za barel, zdražila během dne zhruba o dvě procenta na 97 dolarů.

Nord Stream 2 | foto: Reuters

V pozadí konfliktu na Ukrajině je obava, zda bude mít Evropa dostatek surovin. Zda Rusko nezavře kohoutky, či zda se komodit nakonec nedotknou Západem uvalené sankce. Byť to se nyní zdá nepravděpodobné. V byznysu a na trzích se hraje podle jiných pravidel než na (geo)politickém kolbišti. Oba „světy“ se však vzájemně ovlivňují. Právě geopolitická nejistota, a nikoliv nesoulad mezi produkcí a poptávkou v globálním měřítku, stojí za zdražováním ropy z posledních týdnů.

Zásoba plynu je na měsíc

Cena „černého zlata“ se od začátku prosince zvedla o 40 procent do blízkosti 100 dolarů za barel. To přinese zdražení pohonných hmot i v Česku, benzin i nafta se mají brzy přiblížit 40 korunám za litr. Ceny zemního plynu sice z prosincových maxim klesly o polovinu na
80 eur, před rokem se však obchodoval za méně než 20 eur. Jde však jen o krátkodobé kontrakty, u dlouhodobých smluv jsou ceny jiné.

Podle ministerstva průmyslu by zemní plyn uskladněný v Česku soukromými firmami vystačil nejméně na měsíc. S pomalu končící zimou a vzestupem teplot by to však mohlo být ještě o pár dní více. Obchodníci při zásobování svých zákazníků nevyužívají pouze plyn ze zásobníků, ale kombinují ho s nákupy na krátkodobých a spotových trzích. Většina plynu v Česku má ruský původ.

Jak ukazují data think-tanku Breugel, celkově se Evropa v prvních týdnech letošního roku od importů plynu z Ruska odklání a nahrazuje je zkapalněným zemním plynem. Od začátku roku z Ruska přiteklo 11 miliard metrů krychlových plynu, loni to bylo za stejné období téměř 19 miliard metrů krychlových. Naopak zkapalněný plyn LNG obstaral loni za první měsíc a půl 8 miliard metrů krychlových, letos však již bezmála 20 miliard metrů krychlových.

Ceny ropy v reakci přidávají dva dolary. Kvůli obavám z narušení dodávek

Kapacity plynovodů, které z Ruska vedou do Evropy, tak nejsou zdaleka využité. Německý kancléř Olaf Scholz nicméně včera prohlásil, že udělení souhlasu k provozu německo-ruského plynovodu Nord Stream 2 není kvůli nynějšímu postupu Ruska vůči Ukrajině možné. Plynovod měl zdvojnásobit kapacitu současného plynovodu na dně Baltského moře.

Zatímco u plynu nedrží stát strategické zásoby, u ropy a ropných produktů je má na 94 dní. V případě přerušení dodávek ruské ropy ropovodem Družba (který byl zprovozněn přesně před 60 lety) je možné začít přepravovat ropu ropovodem IKL se skluzem zhruba dva měsíce.

Kohoutky nevypneme

„Ruské společnosti jsou plně vázány existujícími kontrakty,“ tvrdí ruský ministr energetiky Nikolaj Šulginov. Pro Rusko by moc nedávalo smysl, aby úplně uzavřelo kohoutky na plynovodech či ropovodech směřujících do Evropy. Pokud by firmy jako Gazprom či Rosněfť přestaly plnit dlouhodobé kontrakty, poškodí své jméno nejen vůči Evropě, ale i vůči ostatním odběratelům. Jiná otázka je, jak se – třeba v případě zemního plynu – postaví ke krátkodobým dodávkám. 

Z obchodního hlediska ale přerušení dodávek moc smysl nedává. Takové ceny, jako jsou nyní, dlouho nebyly. Navíc každé narušení dodávek nutí hledat alternativy. Ať už v podobě dovozu odjinud, či urychlením přechodu na jiné zdroje. Navíc příjmy z ropy a zemního plynu tvoří podstatnou část příjmů ruského státního rozpočtu.

Pokud se chce Evropa do budoucnosti vyhnout nejistotě ohledně dodávek kvůli politickým či vojenským šarvátkám, je podle analytiků na místě výraznější diverzifikace. To platí zejména pro zemní plyn, v případě ropy jsou nyní dodávky do Evropy ve větší míře diverzifikované. Jak například říká analytik plynárenství v poradenské společnosti EGÚ Brno Michal Kocůrek, Evropa by se místo ruského plynu mohla více spolehnout na dovoz zkapalněného zemního plynu LNG.

Ukrajinský konflikt dopadl na ruské boháče. Za den přišli o miliardy

„Současná kapacita LNG v Evropě byla v posledních letech využívána přibližně z poloviny. Pokud by se kapacita využila plně, mohl by podíl LNG na celkové roční spotřebě zemního plynu v EU vzrůst z dnešních přibližně 20 procent na dvojnásobek,“ říká Kocůrek. A to jsou další terminály na evropských březích ve výstavbě. Předpokládá se, že během pěti let stoupne kapacita evropských terminálů z nynějších 215 miliard krychlových metrů plynu bezmála na 300 miliard.

Malé využití terminálů souvisí s tím, že velcí evropští importéři nechtěli LNG odebírat na základě dlouhodobých smluv. „Velká část LNG v evropských přístavech končila pouze v důsledku krátkodobých nákupů v situaci, kdy o něj na světových trzích nebyl dostatečný zájem a cena byla nízká,“ říká Kocůrek. S tím souvisí i prudký nárůst ceny plynu během loňského roku. Dovozci podcenili přípravu na zimu, dostatečně nedoplnili zásobníky a někteří z nich pak čelili velkým cenovým výkyvům.

Po dlouhodobých kontraktech na odběr zemního plynu s Evropou volá například Katar a další země. Chtějí mít jistotu, že nutné investice do infrastruktury se jim vrátí. Představitelé ropného emirátu tvrdí, že producenti nedokážou nahradit zcela veškerý objem dodávek, který nyní plyne do Evropy z Ruska.

V roce 2020 začal dodávat plyn do Evropy Ázerbajdžán: 

  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Za vytlačení z linky do Brna musí Student Agency zaplatit náhradu 21 milionů

22. dubna 2024  15:55

Společnost Student Agency provozující autobusy a vlaky pod označením RegioJet musí zaplatit...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

Desítky tisíc letů nad Evropou hlásí rušení signálu GPS. V podezření Rusko

23. dubna 2024  10:37

Navigační systémy letadel na trasách nad Pobaltím i nad dalšími oblastmi hlásí stále více...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nad Českem krouží nové značky fast foodů. V plánu mají rozvířit trh

22. dubna 2024

Premium Již třicet let vévodí šťavnatým burgerům, hranolkům a kuřeti v Česku tři fastfoodové řetězce. Nyní...

Blackout? Máme na to podpůrné služby, vysvětluje šéf přenosové soustavy

29. dubna 2024

Premium „Blackout se sice nedá úplně vyloučit, ale pravděpodobnost, že k němu může dojít, je velice nízká,“...

Není práce, chybějí turisté. Na válku ekonomicky doplácí Izrael i Palestinci

29. dubna 2024

Důsledky více než šestiměsíční války na izraelskou a palestinskou ekonomiku jsou nedozírné. V Gaze...

Sazka upcykluje losy. Z těch výherních vznikl nábytek i tenisky

28. dubna 2024

Společnost Sazka se rozhodla znovu využít své výherní losy. Ve spolupráci s českými designéry tak...

V Dubaji vyroste největší letištní terminál na světě. Pojme až 260 milionů lidí

28. dubna 2024  17:07

Vytížené mezinárodní letiště Al Maktoum v Dubaji se rozroste o nový terminál. A ne jen tak...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...

Horňáci versus dolňáci. Víme, čemu muži dávají přednost, a je to překvapení

Ženské tělo je pro muže celkově velmi atraktivní a nabízí jejich očím mnoho zajímavých partií. Největší pozornosti se...

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu. Taková je Hello Kitty,...

KOMENTÁŘ: Z Davida Černého se stal parazit. O umění už dávno nejde

Premium Když se David Černý v televizi pohádal s kurátorkou Marií Foltýnovou, spory o jeho plastiku na obchodním domě Máj...