ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Reuters

Češi nakupují v Polsku víc než kdy dřív, utrácí hlavně za levnější potraviny

  • 31
Objem plateb kartou v cizině vzrostl meziročně téměř o 43 procent, oproti roku 2021 dokonce až o čtyři sta procent. Nejvíce transakcí proběhlo v eurech, polských zlotých a amerických dolarech. Co se týká počtu plateb, tak u Čechů dominuje Polsko, ukázala data Monety. Utrácí hlavně za potraviny, které jsou v Polsku až o čtvrtinu levnější.

Co se týká objemu utracených prostředků, tak letos v létě Češi platební karty nejvíce využívaly pro platbu v eurech (53 procent), s dvaceti procenty následuje polský zlotý a americký dolar s osmi.

Žebříčku v počtu provedených plateb u obchodníků podle navštívených zemí dominuje Polsko, kde Češi provedli celkem přes 492 tisíc plateb debetní nebo kreditní kartou. Na druhém místě je Německo s více než 230 tisíci transakcí a na třetím Itálie s necelými 195 tisíci transakcí.

Nejčastěji lidé své peníze utráceli v obchodech s potravinami a supermarketech, kde provedli přes půl milionu plateb. Následují restaurace a další stravovací místa (275 575 plateb) a čerpací stanice (229 470 plateb).

Levněji je ve všech sousedních zemích. Ale ceny v Česku klesnou, říká ekonom

„Důvodem extrémního nárůstu objemu plateb kartou v zahraničí je propad v pandemických letech 2020 a 2021, kdy se necestovalo. Následoval obrovský nárůst počtu a objemu transakcí uskutečněných v rámci postcovidových let, ale i inflačních nákupních horeček v levnějších okolních zemích,“ potvrdila situaci mluvčí Skupiny Moneta Zuzana Filipová.

Oproti covidovému roku 2021 je vyšší také průměrná transakce, a to zhruba o sto korun. Letos i loni tak činila zhruba 950 korun. „Je však potřeba připomenout, že před covidovými lety činila průměrná transakce zhruba 930 korun. Lze tedy říci, že se lidé v sousedních státech v částkách utracených za jeden nákup vrátili na stejnou úroveň, na jaké utráceli před covidem,“ vysvětlila dále Filipová.

Lákají o čtvrtinu levnější potraviny

Na rostoucí útraty Čechů v Polsku poukázala také data České spořitelny. Z nich lze vyčíst, že se nákupy v Polsku ve srovnání s rokem 2019 zvýšily osmkrát. K nákupům totiž lákají tamní o čtvrtinu levnější potraviny.

Podle Davida Navrátila, hlavního ekonoma České spořitelny Češi tím, že místo doma nakupují za hranicemi, vytvářejí na obchodníky v tuzemsku tlak, který je v důsledku dožene ke zlevnění. Nějakou chvíli to ale ještě potrvá. „Nemyslím si, že se situace změní během jednoho roku, to určitě ne. Už před covidem byl rozdíl v cenách značný,“ uvedl v nedávném rozhovoru pro MF DNES Navrátil.

V něm také vysvětlil, že je potřeba, aby Češi v tlaku na tuzemské obchodníky pokračovali, jinak se nižších cen nedočkají. „Neříkám, že se pak ceny dostanou na polskou úroveň, protože tato země má svá specifika. Má výrazně silnější zemědělský sektor, jinak nastavené dotace. Ale aby tam bylo levněji o čtvrtinu, to skutečně není vysvětlitelné jen tím, že Polsko má nižší DPH na potraviny,“ řekl dále pro MF DNES.


Témata: jídlo, platba, Polsko