Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hospoda je lepší než Facebook. Obzvlášť na vesnici, říká „trenér“ výčepních

  1:00
„Hospoda je nejdůležitější sociální síť, Facebook je hned po ní,“ tvrdí Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje. Jeho hlavní náplní práce je kontrola restaurací a příprava tréninků jednotlivých výčepních. Čím dál víc totiž podle něj platí, že „sládek pivo vaří, ale hospodský ho dělá“.

Výčepního může podle Berky dělat kdokoliv, kdo má o práci zájem a oplývá láskou k pivu. „Čepování je poslání, je to o tom dělat lidem radost,“ říká sládek.

U samotné práce za výčepem je nejdůležitější čistota, která současně bývá v českých hospodách nejčastějším kamenem úrazu. „Vůbec největší a nejčastější chyba je, když lidé špatně myjí sklenice,“ vysvětluje Berka.

Kvalitní výčepní se totiž musí postarat o to, aby měl všechno řádně připravené, to znamená mít nejen čistý výčep, ale i čisté trubky a správně nachlazený sud nebo tank. Teplota je důležitým faktorem i u samotného půllitru. „V nejlepších hospodách jsou chladicí vany naplněné vodou, do kterých výčepní odkládá dokonale umytou sklenici,“ uvádí Berka.

Ta pak po vytažení jednak není suchá a pivní pěna tak může po ní kreslit svou typickou „krajku“, a také má sklenice stejnou teplotu jako pivo, které do ní putuje. Čerstvě načepované pivo tak neutrpí teplotní „šok“. Jakmile je totiž mezi sklenicí a pivem teplotní rozdíl, tak se u skla začnou dělat bubliny oxidu uhličitého.

Správná teplota piva je podle Berky přibližně šest až sedm stupňů, přičemž v létě může klesnout i níž. „Kdyby byla teplota moc nízká, tak si zákazník nevychutná všechny aromata a vůně, když je naopak příliš vysoká, už se nejedná o osvěžující nápoj,“ vysvětluje Berka.

Neméně důležité je i to, aby jak načepované, tak naservírované lahvové pivo mělo správnou pěnu. V tom tkví největší rozdíl mezi čepováním piva v tuzemsku a například v anglosaských zemích jako Velká Británie nebo Spojené státy, kde se pivo čepuje bez pěny.

Kvíz: Co víte o pivu?

„Z našeho pohledu je pěna důležitá, protože utěsňuje pivo před oxidací a chrání ho i před změnami teploty,“ říká Berka. Oxidace, nebo-li zvětrání piva, způsobí změnu chuti nápoje. Hořkost tzv. „větráku“, piva bez bublinek, které ztratilo říz, je mnohem drsnější.

Hladinka, šnyt nebo mlíko

I proto je nejpoužívanějším způsobem čepování tzv. „hladinka“. Výčepní u tohoto způsobu načepuje sklenici na jedenkrát tak, aby pěna sahala přesně k okraji sklenice a zůstala hustá a krémová. „Načepováním na hladinku se z piva uvolní právě takový obsah oxidu uhličitého, že to člověka nenadýmá,“ zdůrazňuje Berka výhody tohoto typu čepování.

Pivovary spouštějí dobu hliníkovou. Praktické plechovky však zatěžují přírodu

Kromě posilování prodejů v maloobchodu zrychlily v létě prodeje plechovkových...

Kromě hladinky zůstává oblíbeným typem výčepu tzv. „šnyt“, kdy je ve sklenici trochu piva, pěny a zůstane tam i volný prostor. „Šnyt je degustační pivo, v jeho volném prostoru se vůně chmelu a sladu daleko lépe koncentrují než u hladinky,“ popisuje Berka.

V hospodách čepuje čím dál tím více žen

Využívají jej podle něj výčepní, kteří chtějí před otevřením hospody nebo naražením nového sudu ochutnat, zda náhodou není v pivě nějaký problém. „Spousta hospodských argumentuje tím, že nemohou pít v práci, s čímž naprosto souhlasím, proto představuje šnyt v tomto ohledu rozumný kompromis,“ uvádí Berka. Zkušený hospodský umí načepovat i tzv. „mlíko“, u nějž většinu prostoru ve sklenici vyplňuje pěna.

Dávno už neplatí, že za výčepem musí stát muž. „Myslím si, že podíl žen za výčepem roste,“ potvrzuje Monika Nápravníková, letošní finalistka soutěže výčepních Pilsner Urquell Master Bartender. Předloňský ročník soutěže na Slovensku měl svou první vítězku.

„Dříve se říkalo, že výčepní musí být chlap, ale dnes už jsou ženy úspěšné i v soutěžích, protože jsou pečlivější,“ vysvětluje Berka. Zdá se, že i předsudky tohoto typu již patří do minulosti. „Teď už se s předsudky nesetkávám, ale zažila jsem jednoho pána, který řekl, že pivo ode mě nechce a dá si ho raději od kolegy,“ říká Nápravníková.

Pivní kultura je na vzestupu

Více než dvě třetiny piva, co se na světě vypije, tvoří tzv. ležáky plzeňského typu, jejichž receptura vznikla v 19. století v Plzni. „Jsou to spodně kvašené ležáky, které kvasí a dokvašují v různých nádobách při nízké teplotě,“ popisuje Berka.

Českému pivu se podle něj nic na světě nevyrovná. „České ležáky plzeňského typu jsou o něco méně prokvašené a vynikají lepší pitelností. To je fenomén, který přímo láká k dalšímu napití,“ uvádí. Zdůrazňuje ale, že aby si člověk pivo správně vychutnal, je nutné jej konzumovat s mírou.

Pivo při degustaci musím spolknout, ochutnávám od rána, říká kontrolorka

„Doktoři říkají, že pro dospělého muže jsou zdravá dvě piva denně, pro dospělou ženu dvě malá piva,“ komentuje s nadsázkou Berka. Česká pivní kultura jde podle něj v posledních letech nahoru. „Roste počet restaurací, kde je pivo krásně naservírované a celá česká gastronomie jde obecně řečeno nahoru,“ tvrdí Berka.

Základním zdrojem pivní kultury jsou podle něj hospody, které s nadsázkou označuje za nejdůležitější sociální sítě. „Když lidé na vesnici nemají hospodu, tak nemají kam jít, nemají si kde popovídat,“ zdůrazňuje Berka jejich přínos. Se smíchem dodává, že by je podpořilo například snížení DPH na pivo.

„Myslím si, že by to pomohlo. Možná by to nevedlo k tomu, že by cena piva byla nižší, ale dalo by to větší prostor pro to, aby hospody mohly přežít. Hlavně ty vesnické.“

Autor:
  • Nejčtenější

Hello Kitty slaví padesátiny. Celý svět si myslí, že je to kočička, jenže není

25. dubna 2024  11:25

Kulatý obličej se dvěma trojúhelníkovýma ušima, drobný čumáček, vousky a červená mašle na uchu....

Číst iDNES.cz se vyplatí. Megahra o statisíce korun pro věrné čtenáře vrcholí

15. března 2024  15:02,  aktualizováno  24.4 9:32

Na portálu iDNES.cz vrcholí Megahra o peníze. Do pondělí 29. dubna může každý čtenář s registrací...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z prodejen mizí košíky do ruky. Hodily se na malý nákup, skuhrají zákazníci

1. května 2024

Z českých obchodů začínají mizet malé příruční nákupní košíky. Zákazníci se tak často musí spokojit...

Německá atomová kauza pokračuje. Opozice hledá viníky za odklon země od jádra

26. dubna 2024

Německem v posledních dnech hýbe kauza zveřejněných dokumentů německého měsíčníku Cicero týkající...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Boom prodejů kol opadl. Prodejci mají plné sklady, zákazníci čekají na slevy

28. dubna 2024

Trh s jízdními koly a cyklovybavením se v Česku propadl o třetinu. Může za to ochlazení covidového...

Protonová léčba už pomohla tisícům pacientů

2. května 2024

Advertorial Dvanáct let působí v Praze Protonové centrum. Za tu dobu jím prošly tisíce onkologických pacientů....

Evropa se opatrně vrací k ekonomickému růstu. Rizikem je kondice Německa

2. května 2024

Premium Evropské ekonomiky se zotavují z kritických let, kdy je dusil energetický cenový šok, inflace i...

Lesníci se zlobí, stát nakonec miliardy na klima v rozpočtu nenašel

2. května 2024

Přes dva roky stát sliboval peníze na dotace pro lesníky, nakonec je ale nenašel a program na...

Hallstatt brojí proti turistům. Omezuje počty autobusů, zastavuje reklamu

1. května 2024

Rakouské oblíbené místo Hallstatt dlouhodobě bojuje s velkým náporem turistů. Místním s návštěvníky...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Natáčení Přátel bylo otřesné, vzpomíná herečka Olivia Williamsová

Britská herečka Olivia Williamsová (53) si ve čtvrté sérii sitcomu Přátelé zahrála epizodní roli jedné z družiček na...

Byli vedle ní samí ztroskotanci, vzpomíná Basiková na muže Bartošové

Byly každá z jiného těsta, ale hlavně se pohybovaly na opačných pólech hudebního spektra. Iveta Bartošová byla...

Autofotka: Sen z plakátů v kotrmelcích. Mladíček v tunelu rozbil Ferrari F40

Symbol italské nenažranosti se již skoro čtyři dekády pokouší zabít své řidiče. Jízda s Ferrari F40 bez posilovače...

Ukaž kozy, řvali na ni. Potřebovala jsem se obouchat, vzpomíná komička Macháčková

Rozstřel Pravidelně vystupuje v pořadu Comedy Club se svými stand-upy, za knihu Svatební historky aneb jak jsem se nevdala se...

Do Bolívie jsem odešla kvůli smrti rodičů, přiznala sestra Romana Vojtka

Mladší sestra herce Romana Vojtka (52) Edita Vojtková (49) je módní návrhářkou a žije v Bolívii. Do zahraničí odešla...