Pít víno na pivo? Teď už je to jedno. Nový nápoj míchá obojí

  6:19aktualizováno  6:19
Pivo, nebo víno? Teď už bude volba o něco jednodušší. Na trh totiž míří nápoje, které jsou kombinací obojího. Hroznům a chmelu to spolu až nečekaně sluší. Když loni představil svoje „Vinné pivo“ Znojemský městský pivovar, jako by to byla jen předzvěst toho, co bude dobývat letošní trh. Ve Znojmě pivo ve výrobním procesu doplnili vinnými kvasinkami, které speciálně pro tento účel izolovali ve vrboveckém vinařství Ampelos.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Radek Miča, MAFRA

„K chmelení piva byl využit speciální chmel Nelson Sauvin, který pivu dodává společně se zmíněnými kvasnicemi ovocné aroma s tóny po angreštu, bílém vínu a tropickém ovoci,“ popsal Miroslav Harašta, šéf pivovaru, který v pokusech propojit chuť vína a piva zdaleka nezůstal sám.

„Existuje nespočet možností, jak kombinovat druhy sladu, chmele, kvasinek a dalších možných přísad a vytvořit tak úžasné a neobvyklé smyslové zážitky,“ vysvětlil vznik „vinných piv“ jednatel Českého pivního institutu Tomáš Hasík.

K oněm smyslovým zážitkům si ale každý výrobce hledá svou vlastní cestu. Tou nejnáročnější se vydává mikulovský pivovar Wild Creatures, který se specializuje na pro Česko netradiční, spontánně kvašená piva. Chuťově se podobají spíš vínu. A zrají společně s ov ocem – třeba i s hrozny. Už v minulosti vyrobili pivo nazvané Tears of St. Laurent, kdy se do divoce kvašeného piva vkládaly hrozny odrůdy Svatovavřinecké.

Pivo s chutí „slámového“

Letos ale pivovar svou kreativitu žene ještě dál. Premiérově posílá na trh pivo Resurrection, ve kterém hlavní roli hrají přirozeně seschnuté hrozny – takové, jaké se používají na výrobu slámového vína.

„Necháváme je sesychat čtyři měsíce prostým vyvěšením. Díky mohutnému výparu, kdy se zhruba dvě třetiny vody vypaří, se chutě maximálně zvýrazní. Koncentrace cukru je také mnohem vyšší,“ vysvětluje zakladatelka pivovaru Jitka Ilčíková.

Pro nové pivo vybrali kombinaci několika odrůd s převahou Rulandského bílého. „Hrozny se kus po kuse ručně zavěšují na připravené dráty. Loni jsme kvůli tomu objednávali deset tisíc vánočních háčků,“ směje se při vzpomínání na okamžik, kdy hrozny zavěšovali pod krov pivovaru, aby volným prouděním vzduchu seschly.

„Po seschnutí se hrozny sesbírají, odstopkují a dají do piva. V tomto případě jsme opatrně experimentovali i s lehce oxidativními tóny po vzoru tokajského vína. Tím je taky resurrection inspirované,“ podotýká Jitka Ilčíková.

Růžové a levnější pivo pro holky? Jen nepovedený vtip, míní kritici

Pivo premiérově představují právě tento týden na veletrhu Foodex v japonském Tokiu. A to prostřednictvím obchodní skupiny Wine of Czech, která se snaží s českými a moravskými víny prorazit na asijském trhu.

Podle nejnovějších čísel Českého svazu pivovarů a sladoven stoupá zájem o pivní speciály. „Roste zájem o piva vyráběná v Česku méně tradičními postupy, jako jsou piva nefiltrovaná, svrchně kvašená nebo třeba pšeničná,“ říká výkonná ředitelka svazu Martina Ferencová. Mezi ně budou nově patřit i vinná piva.

Kombinace chutí obou nejoblíbenějších českých nápojů není jen doménou pivovarů. I vinařství vzala na milost základ piva.

Velkopavlovické vinařství Vinium letos na trh uvede nachmelené víno. V originálním nápoji je víno doplněno jemnými výtažky z chmele. „V nápoji je přes 50 procent bílého vína, do něj pak doplňujeme sladový výtažek, cukr a také extrakt z žateckého chmele. Pak už následuje filtrace a sycení,“ popisuje provozně-výrobní ředitel vinařství Václav Osička. Je to jejich vůbec první pokus odklonit se od výroby klasického vína. V letošním roce chtějí dát do prodeje 150 tisíc litrů tohoto specifického alkoholického nápoje.

Nejčtenější

Saúdská Arábie přišla útokem o polovinu produkce ropy. Cena poletí vzhůru

Ve dvou ropných zařízeních na východě Saúdské Arábie vypukl požár. (14. září...

Útok na ropná zařízení společnosti Saudi Aramco na východě Saúdské Arábie uvrhl světový ropný trh do stavu, kterého se...

S bezkontaktními platbami do 500 korun mohou být od soboty problémy

Ilustrační snímek

Kvůli nový pravidlům pro ověřování karetních plateb, která budou platit od 14. září, mohou platební terminály zamítat...

Pozor na pohádky o suchu, píše v eseji agrární analytik Petr Havel

Takto vypadá v květnu 2018 vyschlá půda v areálu Všesportovního stadionu v...

Za sucho u nás nemůže méně srážek, nedostatek dešťů je jen jednou z pohádek o tom, jak Česko brzy zůstane bez vody....

Koruna jako rozvojová měna. Od intervencí se neoklepala, sráží ji riziko

Ilustrační snímek

Už je to skoro dva a půl roku od ukončení devizových intervencí a koruna ne a ne výrazněji posílit. Spíše naopak....

Míra klientelismu v Rakousku mě šokovala, řekl v Rozstřelu Radim Jančura

Majitel RegioJetu Radim Jančura v diskusním pořadu Rozstřel. (11. září 2019)

Budoucnost svého byznysu vidí dopravce RegioJet spíše ve vlacích než v autobusech. Ve středečním Rozstřelu to řekl...

Další z rubriky

Moravský burčák z Maďarska. Inspekce rozjela kontroly na plný plyn

Inspektoři Státní zemědělské a potravinářské inspekce kontrolovali prodej...

Kontroly burčáku jsou v plném proudu. Inspektoři zatím navštívili sto prodejních míst, přičemž čtyřicet procent vzorků...

Vyšší zdanění loterií rozpočtu ani prevenci nepomůže, míní odborníci

Ilustrační snímek

Odborná veřejnost kritizuje připravovaný daňový balíček, který počítá s vyšším zdaněním hazardu. Podle expertů na...

Luxusní byznys v Pařížské je spíše otázkou prestiže, úspěch přichází později

Pařížská ulice v Praze.

Úspěch na české ulici luxusu, Pařížské, slaví osvědčené nadnárodní módní značky jako Louis Vuitton, z českých...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Najdete na iDNES.cz