Jiří Paroubek chce zažehnat finanční krizi například větším zdaněním vyšších příjmových skupin.

Jiří Paroubek chce zažehnat finanční krizi například větším zdaněním vyšších příjmových skupin. | foto: ČTK

Paroubek představil opoziční plán, jak naložit s krizí

  • 33
Topolánkova strategie pro řešení finanční krize je podle opozice příliš obecná. Šéf ČSSD Jiří Paroubek proto včera představil svůj dvanáctibodový plán. Zmiňuje větší zdanění vyšších příjmových skupin obyvatel, pomoc exportérům, přesné stanovení přijetí eura či rychlejší růst platů státních zaměstnanců.

Parlament a vláda by měly udělat vše pro zmírnění dopadů současné krize na finančních trzích na českou ekonomiku. Poslancům to včera řekl stínový premiér a šéf opoziční ČSSD Jiří Paroubek. Pro případ, že českou ekonomiku potká pouze slabší krize, doporučil přijmout celkem 12 kroků.

Jedním z nich je například obnova podpory investičních pobídek do výrob s vysokou přidanou hodnotou. Chce také obnovit veškerou možnou státní pomoc vývozcům nebo zastavit snižování daňové kvóty.

"Nejsou na tom nejlépe země, které mají nejnižší daně, ale země, které za tyto daně vytvoří sociální kohezi, vzdělanou pracovní sílu a kvalitní infrastrukturu. A v neposlední řadě je třeba vybírat více peněz od daňových poplatníků na občasná selhání finančních trhů," tvrdí Paroubek.

Vyšší daně bohatším

Dalším jeho doporučením je zavedení progresivního zdanění, tedy míry zdanění rostoucí s výší příjmu.

Dále je podle něj zapotřebí stanovit přesné datum přijetí eura. Další jeho návrhy se týkaly například čerpání peněz z evropských fondů, podpory výstavby obecních bytů nebo novomanželských půjček. Požaduje i zásah proti zneužívání dominantního postavení obchodních řetězců a rychlejší růst platů státních zaměstnanců.

Jiří Paroubek svým dvanáctibodovým plánem reagoval na plán Mirka Topolánka, který opozice kritizovala jako příliš obecný. - více čtěte zde

Poslanci o tomto bodu jednali čtyři a půl hodiny, k žádnému závěru se ale nepropracovali. Jednání přerušili a vrátí se k němu někdy jindy.