Jiří Paroubek je pro zachování pracovních míst na Mostecku. Ilustrační foto

Jiří Paroubek je pro zachování pracovních míst na Mostecku. Ilustrační foto | foto: Dalibor Puchta, iDNES.cz

Paroubek: Ministři vyšší limity těžby asi odsouhlasí

  • 18
Premiér Jiří Paroubek uvedl, že vláda během několika týdnů projedná, zda povolí zvýšení limitů těžby uhlí na Mostecku. Těžbě by musely ustoupit další dvě obce. Vláda proto porovná tuto variantu a vliv na nezaměstnanost v případě omezení těžby. Většina ministrů řekne podle něj ano další těžbě.

"Během několika týdnů vláda projedná limity těžby," řekl v Mostě při diskuzi s občany premiér Jiří Paroubek. Vláda podle něj bude porovnávat, co by způsobila těžba za limity, které by musely na Mostecku ustoupit další dvě obce, a jaký vliv na nezaměstnanost by mělo omezení těžby. Většina ministrů řekne podle něj ano další těžbě.

"Jestli někdo tvrdí, že je jedno, jestli k místním nezaměstnaným přibudou další, tak mě to jedno není," prohlásil na adresu hry s čísly obhájců územních limitů.

Ti říkají, že proti osmi stům horníků z dolu ČSA, který by skončil při zachování limitů, stojí přes dva tisíce lidí z ohrožených obcí a desetitisíce lidí u kraje.

Podle premiéra je pro region ale nesmírně důležité zachovat stávající pracovní příležitosti. Alespoň tak argumentoval po jednání s vedením Mostecké uhelné společnosti o dalším vývoji české energetiky.

Kromě jiného se premiér Paroubek podle mluvčí MUS Liběny Novotné také seznámil s tím, kolik tisíc lidí by v regionu přišlo o práci, pokud by nepokračovala těžba hnědého uhlí právě v místech, kde dnes stojí ohrožené obce Horní Jiřetín a Černice u Litvínova. Podle Paroubka je zapotřebí konečně zahájit otevřenou diskuzi se zástupci samospráv, tedy kraje i dotčených obcí a veřejností.

Premiér Jiří Paroubek také prohlásil, že současná vláda udělá všechno pro to, aby se zlepšila dopravní infrastruktura Ústeckého kraje.

"Musíme pohnout jak s dostavbou dálnice D8, tak s rychlostní komunikací R7 od průmyslové zóny Triangle k hranicím s Německem. Myslím, že kraji by ohromě pomohlo i celoroční splavnění Labe," vyjmenoval Paroubek.

Mostecku, kde je největší nezaměstnanost v zemi by podle něj v boji s ní mohl do čtyř let pomoci i rozvoj cestovního ruchu. "Ten ale přímo souvisí s úrovní dopravní infrastruktury," dodal Paroubek.