ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

S uzavřením škol přichází krizové ošetřovné. Jak o něj mohou rodiče požádat?

  • 19
Minulý týden vláda schválila prodloužení ošetřovného. Podle návrhu, který nyní leží ve Sněmovně, jej bude možné čerpat po celou dobu dálkové výuky a nárok na něj budou mít i „dohodáři“. Rodiče dětí mladších deseti let o něj mohou žádat kvůli středečnímu uzavření škol.

Rodičům, kteří jsou od středy nucení zůstat s dětmi doma, vzniká nárok na ošetřovné, připomíná ministerstvo práce a sociálních věcí na svých stránkách. Rodiče dětí do deseti let o něj mohou požádat z důvodu uzavření školy.

O tom, že zůstanou se svými dětmi doma, musejí však nejdřív informovat zaměstnavatele. Potřeba péče kvůli zavřené škole je považována za překážku na straně zaměstnance. Zaměstnavateli musí následně předat  Žádost o ošetřovné z důvodu uzavření školského zařízení, která je k dispozici na ePortálu České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). 

V ní rodič vyplní dny, ve kterých pečoval o dítě, zaměstnavatel pak doplní své záznamy a pošle žádost příslušné okresní správě sociálního zabezpečení. 

Krizové ošetřovné

Nárok na ošetřovné má zaměstnanec, který nemůže vykonávat v zaměstnání práci z důvodu ošetřování/péče o:

  • dítě mladší 10 let,
  • nezaopatřené děti účastnící se školní docházky závislé na péči jiné osoby (již od stupně I.) bez omezení věku,
  • osoby starší 10 let závislé na péči jiné osoby využívající služby denních, týdenních stacionářů a obdobných zařízení,
  • děti, které se nemohou účastnit výuky z důvodu nařízení karantény v rodině.

Zdroj: MPSV

Podle ministerstva práce ČSSZ nyní připravuje nový, jednodušší formulář. Součástí žádosti bude i čestné prohlášení o uzavření školy, které vyplní žadatel. Nebude tedy potřebovat potvrzení školy o uzavření. Ošetřovné se bude stejně jako na jaře zpracovávat a vyplácet za předchozí kalendářní měsíc. 

Pokud prodloužené ošetřovné projde ve Sněmovně v podobě, v jaké jej schválila vláda, bude jej možné čerpat po celou dobu distanční výuky na školách či nařízené karantény. 

Při dodržení podmínek (vpravo) na něj budou mít nárok i osoby pracující na dohodu o provedení práce nebo o pracovní činnosti, pokud je za ně odváděno sociální pojištění.

Výše ošetřovného zůstává na 60 procentech denního vyměřovacího základu, avšak s minimem 400 korun denně.