Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Diskuze

Konec mailů na dovolené, právo být offline může dorazit i do Česka

Telefonáty po pracovní době nebo „neodkladné úkoly mailem“ posílané v čase dlouho naplánované dovolené by se mohly brzy stát minulostí. Tak jako v jiných evropských zemích by i v Česku mohl vzniknout zákon na takzvané právo odpojit se, který by zaměstnancům umožňoval bez postihu neodpovídat na pracovní dotazy v určitém čase. Byl by součástí novely o home office.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

J43a30n 25S50k95ý96p27a38l87a

22. 2. 2022 11:38

Před rokem jsem hledal novou práci. IT obor. V jedné firmě mi řekli, že očekávají práci 10 hodin denně. Že ve smlouvě bude samozřejmě 8 hodin, že ty hodiny navíc platí zaměstnancům jako přesčas, takže formálně vše v pořádku, ale prostě je u nich normální dělat 10 hodin denně.

Umím být flexibilní. Umím dělat i 14 hodin denně, když je to fakt potřeba. O víkendu, když je to potřeba. Dělal jsem projekty třeba pro Kazachstán nebo pro Mexiko, musel jsem fungovat v jejich časovém pásmu. Ale vždy to bylo kompenzováno volnem jindy, takže v průměru to nakonec bylo těch 8 hodin denně.

Tak jsme si tehdy neplácli a šel jsem jinam.

5 0
možnosti
PW

P95e98t52r 23W49r29u16b66e60l

22. 2. 2022 12:43

Zkuste prosím napsat název té firmy.

0 0
možnosti

I98v36o 77Ž28á49č48e33k

22. 2. 2022 11:36

Tak tohle jde mimo mě. Moji kolegové mi volají nebo posílají maily ve volném čase, o víkendech nebo o dovolené, jen když se stane nějaký opravdový malér. A ten chci pomoci řešit, je to i v mém zájmu.

3 0
možnosti
JM

no blbý je, že za mne není schopen moji práci nikdo jinej udělat, takže tak max. dva, tři dny bez mailu. týden už nedám. je to bomba.

0 0
možnosti
KH

Takže když, dejme tomu...nechci vám přát nic špatného... takže třeba vyhrajete ve Sportce a vykašlete se na firmu, tak ta půjde do kopru? To je ale přeci systémově špatně

3 0
možnosti
Foto

Tak toto právo považuji za zcela normální a sám to tak mám minimálně již 15 let. Snad není třeba něco takového uzákoňovat.

3 0
možnosti
MK

A přitom např. Dopravní podnik v Praze, dává 194,70 Kč/hod + 10% osobní + příplatky. Takový řidič si tak vydělá měsíčně okolo 43 000 Kč (čistého). Otázka zní, mají to i zaměstnanci v těchto firmách?

Občas to odhodlání zaměstnanců v soukromém sektoru nechápu.

0 0
možnosti
JM
JP

J66i41r67i 31P73r74a41j88z

22. 2. 2022 10:57

Já bych potřeboval zákon na ranní stolici. Bez toho nemohu žít a nevím jak to mám řešit. :-/

Dnešní doba je špatně. Vytváří z lidí blbce a nesvéprávný.

3 2
možnosti
JJ

Nutili mi služební mobil, odmítl jsem, používám svůj i své telefonní číslo, sám si ho platím. Tři roky klid a pohoda, teď přišel nový sekáč do širšího vedení, že si prý mám nainstalovat do telefonu nějaké komunikační aplikace - odmítl jsem si do svého mobilu cokoliv instalovat. Měsíc brblání až mi jednoho dne ráno přistál na stole nový mobil se SIMkou a vše předinstalované. Řešení - nové číslo jsem nikomu nedal a při odchodu z práce nechávám mobil na stole. Za tři týdny užívání ani jeden hovor na nové číslo, dokonce i šéfovstvo mi pořád volá na mé soukromé číslo :-)

Mám v paži, protože smlouvu mám na 40 hodin týdně, ty si odmakám, řádně "odpíchnu" a po pracovní době maily a další pracovní věci řešit nebudu. Nejsem blázen. Mám rodinu a své zájmy. A nic nehoří tak, aby to nepočkalo do druhého dne nebo přes víkend.

12 0
možnosti
LK

Tak to použití soukromého telefonu by normální firma neměla povolit. Soukromé číslo a soukromý telefon normální firma ke služebním účelům využívat nenechá. Ono dneska navíc firmy požadují stále víc zapojení telefonu do MDM a to člověk na svém vlastním telefonu opravdu nechce. V tomto by soukromý a pracovní svět měl být oddělen už jen z důvodu, kdy budete chtít z firmy odejít.

Jinak přístup správný. Pokud se ve firmě vyskytne problém, něco opravdu hořelo ... má firma postupovat podle předem připraveného scénáře. Má mít s lidmi sepsanou pohotovost, má se na takovou situace připravit a seznámit s řešením zaměstnance. Pokud na to kašle a vše řeší ad hoc za chodu, pak to není odpovědnost zaměstnance. To je pak problém nekompetentního vedení.

Firma má dostat to, za co si zaplatí. A v otázce dobrých skutků je třeba být opravdu obezřetný. Jak si na ně firma zvykne, začne je vyžadovat a brát jako samozřejmost. A z počátečního dobrého skutku, kdy chcete vyjít firmě vstříc a pomoci vyřešit hořák se najednou stává povinnost a v podstatě problém.

4 0
možnosti
LK

Je to správný přístup. Řada zaměstnavatelů, především menší firmy kolem 50-200 zaměstnanců tohle hodně zneužívá. Ty velké koncerny, které mají na všechno předpis, metodiku, standard a procesy obecně podchycené, případně mají ještě odbory ... ty mají celkem jiný přístup a něco podobného si nemohou dovolit.

Ale malé firmy, kde si ředitel hraje na boha mají s tímto problém. Služební telefon je přeci k tomu, aby se člověku dalo vždy dovolat. Proč zařizovat zástup v době dovolené, když má firemní telefon a NTB a v telefonu datový tarif. Organizace práce a plánování v těchto firmách často postižených velkou mírou amatérismu lidí na vedoucích postech také moc nefunguje, takže jsou běžné situace, kdy se večer někdo nahání, protože ráno už by bylo pozdě.

Smlouvy týkající se pohotovosti se nesepisují, přece za to firma nebude platit jenom proto, že jsem mu zavolal, aby to udělal ještě dneska večer, přesčasy se neevidují a neproplácejí ... a pokud se to někomu nelíbí, tak může odejít přece. A pokud se nepodřídí, tak skončí ten měsíc bez prémií a osobka na základu. A že si tyto firmy dávají záležet na tom, aby ten základ byl na absolutním možném minimu pro danou třídu kvalifikace. A bohužel lidé do toho prostředí prostě zaplují, přizpůsobí se, protože takto fungujících firem je opravdu hodně a tak přechod z jedné do druhé často moc neřeší a jenom vás budou mít za fluktuanta. Nehledě na to, že personalisté těchto firem v rámci jednoho regionu se většinou moc dobře znají a informace si předají. Takže nedostanete moc dobré reference a budete předem označeni za potížistu.

Čili je to reálný problém a stát je tu od toho, aby výskyt takových problémů reguloval, pokud to trh práce nezvládne sám od sebe. A fakt, že podobný zákon přijímají i jiné země dokazuje, že to není ojedinělá záležitost.

3 2
možnosti
JB

Proč regulovat takovou zbytečnost. Jsem na dovolené a telefon zvednu/nezvednu po uvážení. U e-mailů je to ještě snažší.

Navíc někde v horách nebývá signál, k vodě si ho neberu, někde na druhé straně zeměkoule jsem na wi-fi až večer, pokud vůbec, můžu být opilý a pak reagovat nesmyslně... Nevím, co nějakým nadbytečným zákonem chce někdo vyřešit.

3 0
možnosti
MB

Na co pořád vydávat nějaké zákony? buď je to součást práce, nebo není; i na služebním mobilu či na firemním e-mailu lze dát automatickou hlášku o pracovní době

4 0
možnosti
MB

... a když výjimečně musím volat zaměstnanci, že něco hoří, tak mu to přece musím zaplatit

1 0
možnosti
BG

Nechápu, o co jde. Zaměstnavatel si koupil zaměstnance na 40 hodin týdně, tedy na 8 hodin denně v pracovním dni. Pokud chce zaměstnavatel od zaměstnance víc času, pak se jistě dohodnou.

12 0
možnosti
MK

Nechápete, o co jde, máte pravdu. Zjevně jste ještě nepracoval v dostatečně toxickém prostředí.

3 5
možnosti
  • Nejčtenější

Párkům odzvonilo. Podnikatel lije do rohlíků svíčkovou a dobývá benzinky

22. května 2024

Na pracovních cestách se podnikatel v gastronomii Lukáš Nádvorník přejedl párků v rohlíku. Napadlo...

Muž využil mezery v systému aerolinek. Získal zdarma 58 letenek

15. května 2024

Právník Tyrone Barugh poukázal na mezeru v akční nabídce australské letecké společnosti Jetstar....

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Smrt v oblacích. Let do Singapuru má po silných turbulencích jednu oběť

21. května 2024  14:37,  aktualizováno  15:23

Třiasedmdesátiletý Brit zemřel a dalších třicet lidí se zranilo při silných turbulencích, které...

Trable balkonových solárů v Česku. U zapojení na černo se energie navíc zaúčtuje

16. května 2024

Premium V Česku narůstá popularita balkonových fotovoltaik. V případě, že mají domácnosti staré hodiny,...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Za peníze si štěstí koupíš. Kolik utratí swifties během turné své bohyně

15. května 2024  12:29

Zpěvačka Taylor Swiftová je celosvětový fenomén a současná nezpochybnitelná královna popu. Blížící...

VIDEO: Loď z Baltimoru se vrátila do přístavu, vyšetřování nehody pokračuje

22. května 2024  13:19

Téměř dva měsíce po zřícení mostu v americkém městě Baltimore se podařilo z plavebního kanálu...

Developeři Nových Holešovic odmítli exit dopravního podniku ze společné firmy

22. května 2024  12:16

Společnost NHD odmítla oznámení o exitu pražského dopravního podniku ze společné firmy. Ta měla...

Vhodná strategie na investičních trzích přináší hodnotu investorům a ozdravuje trhy

22. května 2024  12:01

Advertorial Rok 2023 obecně byl plný změn a vzhledem k makroekonomické situaci náročný, obzvláště kvůli vysokým...

Pasažéři z letu hrůzy přistáli v Singapuru. Turbulencí přibude, tvrdí odborníci

22. května 2024  11:08

Ve středu nad ránem se 143 pasažéři z letu SQ321, který nad Indickým oceánem zasáhly silné...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!