O levné půjčky je zájem

  • 7
Na dvou pobočkách Fondu rozvoje bydlení v Praze a Olomouci bylo v pondělí rušno. Lidé tu od brzkého rána čekali, aby požádali o zvýhodněnou půjčku na bydlení.

Jen za první den, kdy bylo možné o dvousettisícové úvěry žádat, přijali úředníci odhadem čtyřista až šest set formulářů a "pěkný balík“ došel i poštou. To je zhruba jedna třetina z celkového počtu půjček, na který vystačí vyčleněných 350 miliónů korun. "Do dvou týdnů se vyčerpají,“ odhaduje ředitelka koncepčního útvaru fondu Alena Panáčková.

Ne všechny podané žádosti však musí být vyřízeni kladně. "Ti, co mají ke koupi bytu pouze smlouvu o smlouvě budoucí budou požádáni, aby dodali ještě smlouvu o výstavbě, anebo budou odmítnuti,“ říká Panáčková.

Právě dodání smlouvy o výstavbě, která je podle odborníků dost složitá, může být pro mnoho žadatelů o půjčku problematické. Výstavbu bytu například v rámci celého domu totiž většinou zajišťuje firma a kupec má pouze smlouvu o smlouvě budoucí. "V tom případě je nutné dohodnout se s firmou na změně stavebního povolení, aby znělo na jednotlivé fyzické osoby, které byty či rodinné domy kupují,“ vysvětlila Panáčková.

K tomu všemu přitom musí dojít ještě před kolaudací. V každém případě lze půjčky použít pouze na byt či dům, který se staví či začíná stavět. Na pořízení bytu ji nelze ze zákona použít.

Všechny informace o levných půjčkách najdete ZDE

Stavební povolení vydané po 1.lednu 2000 či smlouvu o výstavbě a další dokumenty jako potvrzení o příjmech či příslib o hypotéčním úvěru nemusí lidé dodat hned s první žádosti. Fond bydlení je po prvním kole prozkoumání splnění nezbytných podmínek může vyzvat k doložení. Žádosti o úvěry jsou však vyřizovány v pořadí, v jakém přijdou, takže člověk, který doručí ihned všechny potřebné dokumenty, má šanci získat půjčku rychleji.

V první řadě musí žadatel vyhovět věkovému omezení do 36 let, musí jít o byt do 80 metrů čtverečních anebo dům s jedním bytem do 120 metrů čtverečních.