Nízká inflace žene vzhůru reálné mzdy

  • 69
O tisícikorunu vyšší než loni zůstává průměrný plat i ve třetím čtvrtletí. V tomto období se podle ČSÚ na výplatních páskách objevovala průměrná suma 15 442 korun. To je zhruba o tři sta korun méně než v polovině roku, kdy statistika kvůli pololetním odměnám vyskočila až na 15 772 korun. Nízká inflace zvýšila růst reálných mezd na 6,7 procenta.

Takový růst, který předbíhá zvyšování produktivity, se ale ekonomům příliš nelíbí. "Tempo růstu mezd se ve třetím čtvrtletí nezměnilo, díky klesající inflaci se ale dostalo daleko za hranici, která je pro ekonomiku dlouhodobě únosná," upozorňuje Pavel Sobíšek z HVB Bank.

Reálné mzdy totiž rostou nejrychleji od třetího čtvrtletí roku 1999. "Tehdy je podobně jako letos eskalovaly platy ve veřejném sektoru a klesající inflace. Ekonomika ale byla tehdy na začátku fáze oživení, takže bylo pro ekonomické subjekty snazší se vyrovnat s rychlým růstem mzdových nákladů," dodává Sobíšek.

Mzdový vývoj v podnikatelské a nepodnikatelské sféře byl odlišný. V nepodnikatelské se zvýšila nominální mzda o 1413 korun, což představuje 11,3 procenta.

"Tento mzdový vývoj ovlivnilo především skokové zvýšení platových tarifů o jedenáct procent od 1. března 2002," vysvětluje ve své zprávě ČSÚ.

V podnikatelské sféře, kde nominální mzda vzrostla o 991 korun, dosáhl nárůst 6,7 procenta.

"Kvůli tomuto vývoji se snížily rozdíly v mzdové úrovni mezi státními zaměstnanci a zaměstnanci v soukromé sféře. Nejrychleji rostly mzdy ve zdravotnictví, o 14,4 procenta, nejpomaleji naopak v pohostinství a ubytování, o 3,3 procenta," vypočítává David Marek z Patria Finance.

Lidí, kteří ve skutečnosti berou alespoň průměrný plat, je však jen třetina. Zbylé dvě třetiny českých zaměstnanců se musí spokojit s platem podprůměrným.

Pro příští rok by se podle doporučení ekonomů měly odbory smířit s nižším mzdovým nárůstem, jinak hrozí firmám obtíže a propouštění.

"Podle našich propočtů jakýkoli průměrný nárůst hrubých mezd v příštím roce nad pět procent bude na úkor investic a zisků podnikové sféry, což by dále snížilo zaměstnanost," míní Miroslav Brabec z Raiffeisenbank.

Češi jsou se mzdou spokojeni
Ačkoli to nezní příliš pravděpodobně, Češi jsou se svým ohodnocením celkem spokojeni. Podle průzkumu společnosti Median je s platem totiž naprosto spokojeno devět procent obyvatel, spíše ano 37 procent.

Že mzda, kterou dostává, spíše není v pořádku, soudí 36 procent dotázaných a rozhodně nespokojeno se svou mzdou je 15 procent populace. Zbylá tři procenta svůj názor neuvedla.