Německý pracovní trh sužuje nedostatek specialistů. Kancléřka Angela Merkelová se se svými vládními kolegy shodla, že Německo těmto lidem otevře svůj pracovní trh.

Německý pracovní trh sužuje nedostatek specialistů. Kancléřka Angela Merkelová se se svými vládními kolegy shodla, že Německo těmto lidem otevře svůj pracovní trh. | foto: ČTK

Německo se pootevře odborníkům z východu EU

  • 54
Čeští elektroinženýři a strojaři budou moci od října snáze najít práci v Německu. Tamní vláda chce totiž pootevřít pracovní trh specialistům z nových členských zemí Unie. Uvedla to německá kancléřka Angela Merkelová po dvoudenní uzavřené schůzi kabinetu na zámku Meseberg u Berlína.

Německá vláda chce v daných případech odbourat i dosavadní podmínku, že se musí zdlouhavě ověřovat, zda neexistuje vhodný německý zájemce o dané místo.

Jednodušší přístup k práci budou moci od podzimu využít také cizinci, kteří studují na německých vysokých školách. Po absolutoriu budou moci tři roky působit v Německu, což je doposud obtížné.

Kabinet však zároveň zdůraznil, že musí nejdříve využít potenciál domácích pracovníků, mimo jiné rekvalifikací.

Německo se otevírá, protože mu chybí odborníci
Největší ekonomiku Evropské unie nutí k otevření trhu nedostatek kvalifikovaných sil. Merkelová zdůraznila, že se problém musí řešit hlavně využitím domácích pracovníků, mimo jiné rekvalifikací. Další otevření trhu pro cizince bude kabinet dále zkoumat.

Hospodářská sféra dala najevo, že očekávala velkorysejší řešení. Opoziční Zelení kritizují, že vláda uvažuje krátkodobě místo zásadnějších změn přistěhovaleckých zákonů. Nová opatření považují za "vyzobávání rozinek v zahraničí", které nové země EU nepřípustně vykořisťuje.

Na druhé straně je otázkou, jak dalece se Němcům podaří kvalifikované pracovníky nalákat. Problém v minulých letech nevyřešil ani program udělování takzvaných zelených karet, který v letech 2000 až 2004 uplatňovala tehdejší vláda Gerharda Schrödera.

Karty otevřela cestu do Německa až dvaceti tisícům počítačových expertů. Nakonec ji dostalo přes třináct tisíc lidí, z toho 352 z Česka a 450 ze Slovenska.

"Moc se nám v Německu líbilo. Čekal jsem, že nás budou Němci přehlížet, ale naopak si nás vážili a Češi dostávali poměrně často šanci vést různé důležité projekty," zhodnotil své pracovní zkušenosti pro iDNES.cz počítačový odborník Marek Pavlík, který pracoval na zelenou kartu pro německou burzu.

"Kdybychom nechtěli s ženou vychovávat naše děti v Čechách, určitě bychom tam zůstali," dodal.

Příchodu specialistů brání vysoké mzdové limity
Dosud měli špičkoví zahraniční odborníci přístup do Německa jen tehdy, když dostali od zaměstnávajících firem příslib minimálního ročního příjmu 85 tisíc eur (2,4 milionu korun). To je ale překážka, kterou těžko překonávali zejména mladí experti.

Po vstupu Česka a dalších nových zemí do Evropské unie v roce 2004 Německo odložilo otevření svého trhu pro pracovní síly z východu nejméně o dva roky.

Loni toto opatření prodloužilo o další tři a v květnu 2009 může oddálit přístup pracovníků až do roku 2011.

Češi zatím mohou pracovat bez povolení jen v devíti "starých" unijních státech: Británii, Irsku, Švédsku, Řecku, Finsku, Španělsku, Portugalsku, Itálii a Nizozemsku. Omezení v různé míře platí hlavně v Německu a Rakousku.

,