Německo, Berlín - (c) profimedia.cz/corbis

Německo, Berlín - (c) profimedia.cz/corbis - Německo - ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Německá ekonomika rostla nejvíc za 4 roky

  • 56
Němci už si pomalu začali zvykat na špatné zprávy z ekonomiky. Výsledky, které ale největší evropská ekonomika dostala od statistiků nyní, příjemně šokovaly. Německý HDP totiž vzrostl v prvním čtvrtletí mezikvartálně o procento, nejvíce za čtyři roky.

Ekonomové přitom v průměru očekávali jen půlprocentní růst. I když domácí poptávka zůstala nadále slabá, růst zachránily vývozy, importy se snížily.

"Německá ekonomika začala nový rok dobře. Ale musíme oddělit zrno od plev. Kvůli rozdílnému počtu dní byl růst v prvním čtvrtletí silnější, zatímco v posledním kvartálu loňského roku byl podhodnocen. Z vnitřního trhu přicházejí známky oživení, alespoň u investic. Ale je trochu překvapivým zklamáním, že soukromá poptávka se pořád nevrátila k růstu," řekl analytik HVB Group Andreas Rees pro portál Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Dodal ale, že celkově vzato se dá říct, že německé hospodářství už není závislé jen na světové ekonomice.

Německé hospodářství se přitom potýká v posledních měsících s vážnými problémy. Bez práce jsou miliony lidí. Lednová statistika dokonce ukázala smutná čísla - celkem 5,037 milionu nezaměstnaných. Podobná čísla Německo pamatuje naposledy v roce 1933, kdy se moci v Německu chopil Adolf Hitler. - více zde

Německý HDP se v druhé polovině loňského roku sklouzl do recese.

,