Nejlepším ratingem v Česku se pyšní Plzeň

  • 1
Vůbec nejvyšší známku ze všech regionů České republiky získal v porovnání ratingových hodnocení Plzeňský kraj. Agentura CRA Rating Agency kladně ocenila například dosavadní celkové i provozní hospodářské výsledky. V těch kraj každoročně dosahoval přebytků. Body přinesla i nulová zadluženost.

Agentura posoudila i stávající hospodářskou situaci v regionu, podnikatelské zázemí a připravenost území na případný příchod nových investorů nebo rozšíření výroby stávajících společností.

CRA Rating Agency v hodnocení kladně zmínila i převod některých nemocnic na obchodní společnosti, ke kterému došlo na začátku roku 2004. Plzeňský kraj tím dle CRA Rating Agency posílí motivaci manažerů těchto zařízení k lepším hospodářským výsledkům a zároveň sníží své výdaje, určené na provoz těchto zařízení.

JAKÉ ZNÁMKY DOSTAL
PLZEŇSKÝ KRAJ
dlouhodobý mezinárodní rating: A-
dlouhodobý lokální rating: czAa+
výhled stabilní, krátkodobý rating: czP-1
"Změna právní subjektivity a výměna managementu se odrazila ve zlepšení jejich hospodaření," vyjádřila se k tomuto tématu analytička Dagmar Prchalová.

Ke svému hospodaření nevyužívá Plzeňský kraj žádné úvěrové zdroje. "Kraj v roce 2003 investoval kraj do rekonstrukcí a souvislých oprav dopravních komunikací ze svých zdrojů asi 200 milionů korun," ocenil příliv peněz do budování infrastruktury výkonný ředitel agentury René Činátl.