Miliardy dluhů změní ekonomiku

  • 29
Ministr financí Jiří Rusnok chce dát co nejrychleji do pohybu stovky miliard nesplácených dluhů, což zásadním způsobem změní život tisíců firem a tvář celé ekonomiky. Na zasedání dozorčí rady České konsolidační agentury koncem minulého týdne Rusnok přednesl návrh prodat zhruba během jednoho roku prakticky veškeré dluhy spravované státem.

Zatímco zástupci opozičněsmluvní ODS v dozorčí radě agentury jeho návrh podpořili, ministr narazil u stranických kolegů. "Zástupci ČSSD řekli, že věc musí projednat v politickém grémiu strany, a o návrhu se nakonec nehlasovalo," uvedl jeden z účastníků jednání, který si nepřál být jmenován.

Skupina konsolidační agentury bude po převodu pohledávek bývalé Investiční a Poštovní banky z ČSOB spravovat dluhy a cenné papíry v objemu zhruba 400 miliard korun. "Na jednání padlo, že by se mohlo prodat až 190 miliard, ale to se vůbec nemluvilo o tom, co přijde z ČSOB," uvedl účastník jednání.

Jakmile dluhy koupí soukromí investoři, začnou je po dlužnících tvrději vymáhat, prodávat zastavené nemovitosti nebo posílat firmy do konkurzu. Častým postupem také je, že noví vlastníci prodávají získané dluhy dlužníkům a obě strany na tom vydělávají.

Státem vlastněné dluhy se týkají zhruba pěti tisíc firem a po přesunu dluhů po bývalé IPB další tisíce přibudou. Pohledávky by se měly prodávat v miliardových až desetimiliardových balících. "Vždy by se jednalo o určitý soubor. Například majetkové účasti a pohledávky dosud fungujících firem v jednom balíku a firmy v konkurzech v jiném," uvedl zdroj.

Samostatně by se měla prodat například celá společnost KONPO, která spravuje zhruba 60 miliard nedobytných dluhů, jež stát převzal od Komerční banky.
Balíky dluhů se mají prodávat ve výběrových řízeních. V nich se střetnou například vlastník České pojišťovny finanční skupina PPF, skupina EPIC, Goldman Sachs a další.

Podle odhadů odborníků z konsolidační agentury může stát za prodej kvalitnějších dluhů získat až kolem třiceti procent hodnoty jejich původní výše, což by znamenalo pro stát příjmy v řádu desítek miliard korun.

Ani tyto výnosy však nevyrovnají celkové kumulované ztráty státu z převzatých dluhů, které se v konečném zúčtování budou pohybovat v řádu stovek miliard a jež zaplatí daňoví poplatníci.

I po prodeji balíků pohledávek by si měl stát správu některých dluhů ponechat. Má jít například o nízkoúročené úvěry na družstevní bytovou výstavbu v objemu přes 10 miliard korun nebo dluhy firem, u kterých probíhá státem dohlížená restrukturalizace, jako například u Škody Plzeň.