Po Rodrigo Ratovi může usednout do křesla šéfa MMF neevropan.

Po Rodrigo Ratovi může usednout do křesla šéfa MMF neevropan. | foto: ČTK

Měnový fond se otevřel i neevropským šéfům

Ucházet se o místo výkonného ředitele Mezinárodního měnového fondu mohou i neevropští kandidáti. Rozhodla o tom výkonná rada fondu. Ta uvedla, že návrhy může podat každá členská země. Zatím byl šéfem vždy Evropan. Dosavadní ředitel Rodrigo Rato odstoupí v říjnu.

Žádné pravidlo proto, že šéf MMF musí být z Evropy ale neexistuje. Od založení fondu v roce 1945 to ale bylo nepsaným pravidlem. Podobně jako ve Světové bance, kterou tradičně vedou Američané.

Tento zvyk se snaží změnit rozvojové země. Podle nich již neodpovídá rozložení ekonomické sil ve světě, zvlášť po vzestupu Číny.

Podobné hlasy zazněly už při hledání nového šéfa Světové banky. Země jako Brazílie, Čína nebo Jižní Korea chtěly demokratičtější volby. Nelíbilo se jim, že se lpí na nepsaných dohodách starých několik desítek let.

Neuspěly. V červnu nastoupil do čela Světové banky Robert Zoellick. Tedy opět Američan - více zde

Ten vystřídal Paula Wolfiwitze, který musel odstoupit, protože na lukrativní místo na ministerstvu zahraničí pomohl své přítelkyni Shaze Rizaové. - více zde

Spojené státy minulý týden naznačily, že nárok Evropy na měnový fond nechtějí měnit.

K dohadům o volbě došlo po překvapivé demisi dosavadního šéfa fondu Rodriga Rata. 

Kandidátem Evropské unie se stal Dominique Strauss-Khan. S jeho nominací přišel francouzský prezident Nikolas Sarkozy. 

Bývalého ministra financí socialistické vlády Strausse-Khana už dříve podpořil Jean-Claud Juncker předseda skupiny ministrů financí třinácti zemí, které přijaly euro.

V minulé volbě před třemi lety uspěl kandidát podporovaný Británií a Spojenými státy na úkor francouzsko-německého kandidáta.

Tehdy byl navržen také mimoevropský kandidát Mohamed El-Erian z Egypta. Širší podporu však nezískal. - více zde

,