Maďaři a Slováci si chrání tokajské

Slovensko a Maďarsko chtějí zabránit tomu, aby další země vyráběly tokajské víno. Tento druh vína se již dlouhá léta vyrábí ve východní části obou států, které chtějí být výhradními dodavateli na světové trhy. O výrobu prý mají zájem Itálie, Slovinsko a Francie.

"Je potřebné ujednotit, aby tokajská vinohradnická oblast existovala jako jednotná oblast a zamezila se produkce tokajského kdekoli na světě," uvedla mluvčí slovenského ministerstva zemědělství Katarína Czajliková.

Spolupráci obou zemí by měla ulehčit dohoda o tokajské vinohradnické oblasti, kterou nedávno projednala slovenská vláda. Slovensko a Maďarsko na základě této dohody vypracují společný systém kontroly kvality a právních garancí, aby se tokajské víno z obou zemí dostávalo na trhy vždy v zaručené kvalitě.

Dlouholetý spor mezi Slovenskem a Maďarskem o tokajské víno se podařilo uzavřít až koncem dubna, krátce před vstupem zemí do Evropské unie. Oba státy se tehdy dohodly, že Slovensko bude vyrábět tokajské víno na 565 hektarech u hranic s Maďarskem, navazujících na historickou tokajskou oblast v Maďarsku.

Dohoda mezi ministerstvy zemědělství ale zřejmě není definitivní. Slovenské ministerstvo zahraničí totiž před několika dny namítlo, že zákon o vinařství z roku 1996 vymezil "slovenskou" tokajskou oblast na 908 hektarech. Dohoda by se tak měla podepsat nikoli pouze na ministerské, ale mezistátní úrovni. Taková smlouva by totiž byla právně nadřazena nad zmíněný zákon.

Mluvčí ministerstva zahraničí Juraj Tomaga potvrdil, že tokajské budou moci vyvážet maďarští i slovenští vinaři, protože Evropská komise už v březnu uznala slovenskou i maďarskou tokajskou oblast.