Majitel pálenice v Radlíku Zdeněk Musil

Majitel pálenice v Radlíku Zdeněk Musil | foto: Jakub Stadler, MAFRA

Další triumf pro Radlík. Pálenkou roku je jejich hruškovice Williams

  • 0
Ve druhém ročníku soutěže Pálenka roku znovu zabodovala Palírna Radlík. Loni zvítězila jejich Vínovice z dubového sudu, letos pak Hruškovice Williams. Výsledky v pátek oznámil organizátor soutěže Jakub Gottwald, který zároveň vlastní distribuční firmu Lihovárek.cz.

Do letošní soutěže poslalo 296 destilátů 37 českých lihovarů. Ceny se udílely v 19 kategoriích podle typů alkoholu, jako slivovice nebo meruňkovice, ale také ovocné likéry, giny a whiskey.

Děláme pálenky s duší, říká šéf palírny roku. Výroba trvá i sedm let

„Každý produkt byl hodnocen na základě ověřené metodiky, která zkoumá parametry jako požitek, vůni, chuť či jemnost. Parametrů je 10 a bodů také. Celkem se tedy jedná o stobodovou škálu,“ řekl Gottwald, absolutní vítěz měl pak 96 bodů, porota ocenila hlavně ovocnou chuť.

„Hrušky pro výrobu této pálenky nakupujeme speciálně v Lombardii, která je williamskami vyhlášená. Následně je všechny poctivě odšťopkováváme a kvasíme ve vinifikátorech. To je metoda, již většina lihovarů nevyužívá, nám se ale osvědčila, protože díky ní můžeme hrušky kvasit při nižších teplotách a zachovat tak jejich intenzivní chuť,“ doplnil destilér palírny Kamil Kutina. Hruškovice tak chutí připomíná hruškový kompot.

Nové kategorie pro likéry

Mezi vítězi jednotlivých kategorií je slivovice Horňácká durancie z Palírny Kuželov, Hruškovice Williams z Radlíku, Jablkovice Zlatá z Destilérky Svach, vínovice z dubového sudu z Radlíku, Blatenská višňovice z lihovaru Liqui B, třešňovice z Radlíku či morušovice Martenz.

Středočeský Radlík pak byl vyhlášený díky úspěchu ve více kategoriích Palírnou roku. V meruňkovicích pak vyhrála značka od Rudolfa Jelínka, což je podle Gottwalda nečekané, protože je ve své kategorii jedna z nejlevnějších.

Mezi kdoulovicemi, které se na trhu objevily poprvé teprve před zhruba sedmi lety, zvítězila značka Karl LIQ s nápojem mydlinkové chuti. Vlastní kategorie měly i pivovice, kde zabodovala Zlatá pivovice z Destilérky Svach, která vyhrála i v kategorii whiskey. Mezi likéry zvítězila Sudličkova ořechovka a Meruňkový likér ze Sudličkovy palírny, Višňová mandlovka z Hustopečské mandlárny, Zázvorový likér z Palírny Radlík a Lužická bylinná z Gallidistillery.

Blendované pálenky a poctivý šnaps. Čeští paliči vytváří nové kategorie

Gottwald připomněl, že vítězství v prvním ročníku soutěže se odrazilo i v prodejích nejlepších značek. „Loňskému absolutnímu vítězi, Vínovici z dubového sudu Palírny Radlík, vzrostly meziročně prodeje třiapůlkrát, vítězné slivovici z Palírny U Větrného mlýna Kuželov pětkrát a meruňkovici Svach dokonce dvacetkrát,“ uzavřel.