Letištěm procházejí rekordní počty pasažérů.

Letištěm procházejí rekordní počty pasažérů. | foto: iDNES.cz

Letiště vydělalo miliardu, nový šéf je zřejmě znám

  • 9
Letiště Praha loni potvrdilo, že je jedním ze "zlatých vajec" státu. Státní podnik, který má projít privatizací, vydělal před zdaněním 1,33 miliardy korun. "Plán od našeho zřizovatele jsme překročili o více než dvě pětiny," řekla odstupující ředitelka Letiště Praha Hana Černochová.

Na funkci minulý týden rezignovala podle svých slov hlavně kvůli únavě, ve státním podniku má však zůstat jako finanční ředitelka. - více zde

Jejím nástupcem má být podle některých zdrojů šéf privátního bankovnictví ČSOB Miroslav Dvořák. Sama ředitelka na tiskové konferenci nepřímo uvedla, že nový šéf je už vybrán, ale nemohla se s ním sejít kvůli jeho velké pracovní zaneprázdněnosti.

Do zisku Letiště se loni promítly velké odpisy nového terminálu Sever 2. Tržby přesáhly poprvé pět miliard korun, areálem prošlo přes 11 milionů lidí. Růstem se opět přiblížilo k vídeňskému letišti – počtem pasažérů se dostalo už na 69 procent Vídně.

Od počátku roku zažívá Ruzyně vysoký růst počtu cestujících, za první čtvrtletí prošlo terminálem o 15 % více lidí, než loni stejnou dobou. Jedna přistávací dráha tak začíná být letišti malá, proto letos dojde k navýšení kapacity až na 44 pohybů letadel za hodinu. Podstatné navýšení dopravy však přinese až další ranvej, která má v Praze vzniknout během několika let.

Vláda chce Letiště Praha privatizovat, do konce roku bude ze státního podniku akciová společnost. O způsobu privatizace však ještě není rozhodnuto, ministr dopravy Aleš Řebíček například navrhuje pouze dlouhodobý pronájem.