ČSA přepravily téměř polovinu cestujících pražského letiště.

ČSA přepravily téměř polovinu cestujících pražského letiště. | foto: Jan Záleský, iDNES.cz

Letiště Praha odbavilo rekordní počet zákazníků

  • 19
V prvním pololetí odbavilo letiště Praha 5,5 milionu zákazníků. To je nejvíce v historii. Ve srovnání s loňskem je to nárůst o devět procent. Celoevropský průměr v rozvoji přepravy cestujících je přitom pět procent. Nejvíce se létalo stejně jako loni do Londýna.

"Nejvýraznější meziroční nárůst provozu jsme zaznamenali zejména během prvních třech měsíců roku," shrnuje Jiří Pos, výkonný ředitel pro Letecký obchod a provoz Letiště Praha.

O šest procent se zvýšil i počet cestujících, kteří využívají pražské letiště k přestupu na jinou linku.

Pro ruzyňské letiště zůstávají stále nejvýznamnějším přepravcem ČSA, které se podílely na celkovém počtu odbavených cestujících 43 procenty. Nízkonákladové společnosti odbavily 23 procent zákazníků.

Nejoblíbenější cíle jsou stále stejné
Nejvíce se z Prahy létalo do Velké Británie, Německa a Itálie. Nejpopulárnější města jsou už tradičně Londýn, Paříž a Frankfurt.

Největším skokanem mezi městy se stal Milán. Do něj létalo oproti loňským prvním šesti měsícům o čtyřicet procent víc pasažérů.

Letiště Praha je druhým největším vzdušným přístavem ve střední Evropě. V nově přijatých zemích mu dokonce patří absolutní prvenství.

Během léta z něj odlétá 51 leteckých společností do 120 míst celého světa.