Konkurenti Telecomu jsou levnější, ale připojených je málo

- Z výhodnějších cen se mohou radovat majitelé telefonních přípojek všech malých provozovatelů konkurujících dominantnímu SPT Telecom. Telefonní přípojku od Dattelu, Kabelu Plus nebo Telecomu 21 má však zatím jen malý počet lidí.
Telefon od Kabelu Plus má k dispozici něco přes tři tisíce firem a domácností v Liberci. Dattel obhospodařuje jen o málo menší počet přípojek v centru hlavního města. Obě společnosti mají v těchto regionech jen omezené možnosti růstu a ani koncem roku nepřevýší počet přípojek žádné z nich pět tisíc.
Podstatně dravěji do středních Čech nastoupila koncem prvního pololetí společnost Telecom 21. Ve Voticích zřídila telefonní ústřednu s kapacitou sto tisíc účastníků. I když zůstane její kapacita ještě dlouho nenaplněna, počítá firma s rychlejším budováním sítě. Do konce roku očekáváme čtrnáct tisíc zákazníků," uvedl Jiří Froněk, mluvčí firmy Rann Globalnet, do jejíž skupiny společnost Telecom 21 patří.
Hlavní konkurenční výhodou všech malých operátorů jsou nižší ceny hovorného a poplatek za zřízení linky. Zatímco Telecom si za impuls účtuje 2,40 koruny, votický a pražský operátor o deset haléřů méně. Ještě větší výhodu poskytuje Kabel Plus volajícím v rámci vlastní sítě. Za tento hovor účtuje v Liberci operátor jen 1,20 koruny, tedy polovinu běžného tarifu. Stálé měsíční poplatky mají všichni konkurenti zhruba o deset korun levnější než Telecom.
Větší konkurenci a s tím spojený pokles cen a zvyšování uživatelského komfortu lze očekávat až s počátkem příštího století. V té době totiž skončí zákonný monopol SPT Telecom. Kabel Plus je připraven investovat po liberalizaci trhu do tuzemských telekomunikací až 1,5 miliardy korun. Podobně ambiciózní představy mají ovšem i další firmy.

Témata: Liberalizace, Monopol