Solární panely

Solární panely | foto: NWT, a.s.

Klaus podepsal zdanění solárních elektráren. Elektřina zdraží méně

  • 55
Prezident Václav Klaus podepsal zákon, který zdaňuje provozovatele solárních elektráren. Ceny elektřiny tak v příštím roce porostou mnohem méně, než původně hrozilo. Klaus ale považuje novelu omezující podporu solárních zdrojů jako nouzové řešení.

"Jak jsem avizoval dříve, svůj podpis k této novele připojuji, protože nyní není jiná možnost jak okamžitě alespoň trochu snížit negativní dopad nadměrné podpory takzvaných obnovitelných zdrojů elektřiny na občany a firmy v České republice," prohlásil prezident. "Zákon však považuji za pouze dočasné východisko z nouze," dodal k novele, která zavádí například 26procentní daň na solární elektrárny.

Klaus zároveň vyzval vládu, aby ihned začala pracovat na dlouhodobém a koncepčním řešením celé fotovoltaiky. Nový koncept musí podle něj brát v úvahu veškeré právní, daňové a ostatní závažné připomínky k dnešnímu znění zákona od Senátu, Parlamentu i odborné veřejnosti.

Ceny elektřiny tak v příštím roce stoupnou lidem "jen" o 4,6 procenta, firmám o 5,2 procenta. Pokud by novela neprošla, zdražila by domácnostem spotřeba podle Energetického regulačního úřadu o více než 11 procenta a firmám téměř o patnáct