Kalamitní dřevo vynese Slovákům až 2 miliardy

  • 4
Slovensko by mohlo utržit z prodeje dřeva po kalamitě ve Vysokých Tatrách přes dvě miliardy korun. Vyplynulo to z prohlášení slovenského ministra zemědělství Zsolta Simona. Odhad počítá s průměrnou cenou tisíc korun za krychlový metr.

"V nejbližších dnech vypíšeme veřejnou soutěž na prodej 'obchodních polí' pro  zájemce ze Slovenska i zahraničí," řekl Simon s tím, že na území spravovaném Státními lesy Tatranského národního parku je na 2,45 milionu krychlových metrů kalamitního dřeva.

Podle ministra by měli lesníci zpracovat až 80 procent kalamity ještě letos, aby zabránili znehodnocení dřevní hmoty a rozšíření škůdců. Zbytek přijde na řadu v příštím roce. V některých místech bude třeba k těžbě použít i vrtulníky.

Opětovné zalesňování Vysokých Tater však bude trvat daleko déle.

Soukromníci budou těžit se státem
Ministr dále informoval, že další necelý milion krychlových metrů dřevní hmoty je na pozemcích v soukromém vlastnictví. Soukromí vlastníci se ale před novináři také vyslovili, že při těžbě budou postupovat ve spolupráci se státními lesy.

Pomůžou i Češi
Na likvidaci kalamity ve Vysokých Tatrách a následný prodej dřeva budou dohlížet odborníci, přičemž pomoc slíbily i správy čtyř národních parků z České republiky.

"Byla to iniciativa správy nejstaršího českého parku v Krkonoších. Z České republiky by nám mělo přijet na pomoc pětadvacet až třicet lidí," uvedl zástupce Státních lesů TANAP Marián Šturcel.