Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

V padesáti se dozvíte, kdy se dožijete důchodu. Jurečka sepsal návrh reformy

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka představip podobu reformních změn systému penzí. Návrh důchodové reformy chce poslat do legislativního procesu ve čtvrtek tento týden. Důchodový věk by se měl podle něj navázat na dobu dožití a stanoví se každý rok lidem, kterým bude 50 let. Minimální penze by měla odpovídat 20 procentům mzdy.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

I63v72o 46P87a50t42t65a

12. 1. 2024 21:19

Jurečka nesepsal nic. Jeho úředníci pod taktovkou bankéřů sepsali návrh PENZIJNÍ reformy ve prospěch bank. To podstatné: Jurečkova reforma neřeší žádný z problémů státního důchodového systému! Je to obdoba již zrušené Velké důchodové (správně penzijní), reformy ministra financí Kalouska z roku 2012. Jen financování se nevýznamně liší. U reformy ministra Kalouska byly odkláněny 3 % financí z odvodů SP klientů penzijních fondů bank. U Jurečkovy reformy jsou odkláněny peníze přímo ze státní kasy, navíc má Jurečka jako třešničku na dortu DIP, Dlouhodobý Investiční Produkt, díky kterému budete moci investovat na svoji penzi s podporou státu třeba do bitcoinu! Přitom Kalousek i Jurečka se mohli rozhodnout a do vlády donést ke schválení DŮCHODOVOU reformu pro státní pokladnu beznákladovou a navíc řešící demografický problém! Více v části páté Korespondence, reformy a reakce politiků v dopisech, Miroslav Kalousek, v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si můžete půjčit v městské knihovně.

0 0
možnosti
TR

Vláda by na prvním místě měla řešit jak zajistit že bude dost lidí kteří budou vydělávat na důchody, nijak jinka se tohle vyřešit nedá. Podobný problém měli na západ od našich hranic už pár desítek let zpět a kupodivu nevymřeli. Jen je třeba zajistit aby ti co sem přijdou za prací byli to co tu chceme..

0 0
možnosti
Foto

I91v48o 36P10a67t37t25a

12. 1. 2024 21:31

Snad by bylo lepší variantou vychovat dostatek dětí v našich rodinách, než s časovým odstupem jedné generace dovážet migranty. Porodnost, resp. úhrnnou plodnost žen TRVALE nad 2,1 dítěte/ženu řeší DŮCHODOVÁ reforma ve prospěch občanů, reforma pro státní pokladnu beznákladová. Podrobnosti v části třetí Reformy v knize Ekonomům to myslí černobíle.

0 0
možnosti
MMP

Tenhle a navrhovany system je neudrzitelny uz principu, je postaven na mnozeni se pyramidovym efektem, a nereflektuje, ze lide se nebudou dozivat donekonecna vic a vic let. Takze za par desitek let narazime do stejne zdi. Reforma jen posoune tu zed o par desitek let dal.

Nemluve o tom, ze dozit se zdaleka neznamena byt prace schopen.

2 0
možnosti
SK

Jurečka rád ukazuje graf kolik pracujících živí jednoho důchodce dnes a kolik bude v 2050. Dnes podle něj jednoho dúchodce živí 4 pracující a nestíhají ho uživit, což on napraví. Dnes je poměr plat/mzda ku důchodu necelých 50%. V 2050 budou 1 důchodce živit 2 pracující. Tedy poměr mzda důchod klesne na méně než 25%. Jurečka ještě sníží důchody aby stát nemusel platit deficit takže to bude něco kolem 20%. Neměl rovnou říct že všichni důchodci budou mít v průměru minimální ale podle něj důstojný důchod?

Převedeno do dnešních relací je 20% průměrné mzdy cca 8000 Kč. To nestačí ani na zaplacení nájmu. Podle Jurečky budete mít možnost důstojně žebrat.

Snaha vyřešit důchody jen ožebračováním lidí a v žádném případě nesáhnout tam kde skutečný majetek mizí je fantasmagorie. Hlavně nesáhnout na majetek bohatých a nadnárodních společností.

2 1
možnosti
MB

Jediné s čím lze na důchodové reformě souhlasit je to, že pokud někdo nechodí do práce a pobírá dávky, neměl by mít na důchod nárok. Myslím že není problém výplata výše důchodu, ale množství zaměstnanců v administrativě států, kde je dnes zaměstnán každý 4. člověk. Na této reformě je strašné, že ještě navíc se jim podařilo propašovat do zákona ustanovení, kde budou mít úředníci z úřadu práce přístup do bankovních účtů osob žadatelů o příspěvek, ale i jejich příbuzných a to bez jejich vědomí a souhlasu...

4 0
možnosti
MK

Celoživotní nemakančenko sice na důchod nárok nemá, ale na dávky ano, a ty jsou zatím bohužel často vyšší než ten tzv. průměrný důchod, na který leckterý celoživotně makající jedinec ani nedosáhne. A ty dávky bere i místo důchodu

2 0
možnosti
JO

J64i23ř79í 57O87p20l76t

16. 11. 2023 6:40

navyšování odchodu do důchodu není reforma.

reforma by byla uzákonit, že důchod je nárokový, nedaněný přjem, na který stát vyčlení 12 procent hdp a tuto částku rozdělí rovným dílem, zhruba 25 tisíc měsíčně na jednoho, mezi všechny občany, kteří dosáhli věku 60 let a více. částku jim pošle 15. dne měsíce po vzniku nároku na důchod složenkou nebo na účet.

tak prostá je důchodová reforma. pokud důchodci chtějí po dosažení nároku na důchod dál pracovat, tak mohou, nemá to na nic vliv, důchod je nárokový, takže jim přijde, je nedaněný, takže z něj nebudou platit daně. stát by ušetřil náklady na důchodový sw a zaměstnance, protože tohle je vážně jednoduché, člověk, datum narození, adresa nebo účet, 12 procent hdp rozdělit rovným dílem mezi počet důchodců, poslat jim to 15. na adresu nebo účet, víc ten systém nepotřebuje.

já bych ty reformy zvládnul.

0 0
možnosti
Foto

D86a18v26i95d 61V30o34ň90k62a

16. 11. 2023 15:24

Co clovek, ktery sem imigruje v sedesati? Take dostane 25k mesicne duchod?

0 1
možnosti
ZK

Koukám, že se tu sešlo spousta super kritiků...

Co vám vadí na tom, že odchod do důchodu je vázán na prumerny věk dožití? To je docela logické, ne?

A pokud vám to vadí, prosím spočítejte na konkrétních číslech jinou alternativu, která nebude schodkova. Zatím tu jen kvicite, ale fakta žádná...

4 7
možnosti
Foto

I86v41o 24P10a81t87t12a

12. 1. 2024 21:36

Fakta o tom proč je státní důchodový systém v problémech, kdo to zavinil a jak z toho najdete v knize Ekonomům to myslí černobíle. Knihu si nemusíte hned kupovat, stačí výpůjčka v městské knihovně.

0 0
možnosti
VD

Reforma? Co.je reformního na prodloužení věku na odchod do důchodu a snížení jeho výše? To je pouze a jen zoufalost.

9 0
možnosti
AV

Tak v zásadě máte jen tři možnosti. Prodloužit věk, snížit výši, zvýšit odvody. Případně nějaká kombinace všech.

Reforma ve smyslu, že opustíme průběžný systém a každý ať má jen to, co si naspoří, bohužel vázne na tom, co udělat se současnými důchodci, co odevzdávali do průběžného systému a teď by neměli mít nic, tj. k tomu můžeme dospět jen velmi pomalu s dlouhou přechodnou dobou (po kterou třeba může docházet k postupnému snižování státního důchodu, aby se tomu jednotlivé generace zvládly přizpůsobovat).

0 0
možnosti
Foto

Že se rodí málo dětí v téhle zemi je známo desítky let ale podpora k větší porodnosti zde nikdy nebyla, tak jako není podpora bydlení apod. Jedním slovem děti se nerodí tam kde k tomu nejsou vhodné podmínky a to zajisté v této zemi nejsou!

Lidé platí daně a očekávají že lidé placení státem budou stát řídit zodpovědně a dle zdravého selského rozumu...asi se to neděje když chybí peníze na důchody, že?

2 3
možnosti
Foto

I19v24o 35P36a71t74t97a

13. 1. 2024 10:25

Ve svém příspěvku jste se dotkl tří problémů.

1) Podpora k větší porodnosti zde byla jen za Husáka, bohužel efekt kupování dětí státem zvýšeným přílivem peněz do rodin rychle vyprchal a do deseti let jsme začali znovu vymírat. Od roku 1993, díky Klausovi, je podpora porodnosti v našich rodinách negativní. Proto nám chybí za posledních 30 let 1 milion 300 tisíc dětí do VYROVNANÉ demografické bilance.

2) Peníze na důchody chybí díky masivní finanční podpoře bezdětných důchodců. V roce 2022 Jurečka odklonil z odvodů SP cizích dětí 60 miliard korun na financování důchodů bezdětných důchodců (kterým nemá kdo, díky bezdětnosti, financovat jejich důchody). V roce 2023 to bylo dokonce 66 miliard. Těmi penězi Jurečka přesvědčuje mladé, že na důchod stačí jen pracovat, děti vychovat není zapotřebí. Korelace mezi porodností a zohledněním investic rodičů do výchovy dětí v důchodovém systému je 80 %!

3) Problém je v ekonomech, skutečným vzděláním podnikových účetních, kteří nám 30 let jen předstírají, že umí řídit stát. Ekonomové neumí řídit sociální stát, umí řídit jen firmu. Po sedmi letech ve vládě to došlo A. Babišovi a nahlas to řekl: (AB 2014: Chci řídit stát jako firmu; AB 2021: Stát není firma).

0 0
možnosti
Foto

Nikdo žádné důchodové perpetum mobile nevymyslel a nevymyslí. S růstem počtu důchodců a poklesem plátců je situace daná a nelze to vyřešit tak, aby to lidi nebolelo. Buď to bude bolet budoucí důchodce (nižší důchod, pozdější nárok) a nebo současné plátce (vyšší sociální pojištění). Může nad tím lamentovat každý jak chce, ale nakonec stejně lidem nezbyde nic jiného, než se na důchod zabezpečit po svém.

3 0
možnosti
Foto

I79v88o 11P11a94t97t71a

12. 1. 2024 21:47

S tím mohu úspěšně nesouhlasit. Perpetuum mobile ve státním důchodové systému potvrdili soudci Ústavního soudu v Brně ve smyslu jednou investuj a dvakrát stejně vysokou sumu vyber, jednou na důchod rodičů a podruhé na důchod svůj. Ústavní soudci tak učinili v kause K. Sochora nálezem Ústavního soudu v Brně ze dne 16. 4. 2010. Důsledkem byla tzv. Malá důchodová reforma, což je vítězství bohatých nad chudými ve státním důchodovém systému. Podrobnosti v kapitole Dítě a falešná solidarita v knize Ekonomům to myslí černobíle.

0 0
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!