Diskuze

Konec jednorázových plastů se kvůli pomalým poslancům odkládá

Zákon o týkající se omezení prodeje jednorázových plastů měl původně oficiálně začít platit 1. července. Počítá s tím, že plastové výrobky, jako jsou například brčka, míchátka nebo tyčinky na čištění uší, již nebude v Česku možné vyrábět, ani do Česka dovážet. Návrh ale dosud neprojednala Sněmovna a nedostal se ani do prvního čtení. Jeho platnost se tak odkládá.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Vzhledem k tomu, že parlament je již dlouhou dobu z 99% vytížený řešením "Čapího hnízda", "střetu zájmů", "správností či nesprávností řešení pandemie" předháněním se všech stran v předvolebním rozdáváním dárečků nelze předpokládat smysluplnou práci od reality odtržených a na smrt rozhádaných "válečníků".

1 0
možnosti
JV

Češi nepovažují omezení jednorázových plastů za smysluplné - to je přece problém jen pro rozvojové země, v naší přírodě a městech tedy plastový odpad problém být nemůže, to jistě chápete.

0 0
možnosti
JV

Třeba to vydrží do czexitu.

0 0
možnosti

Přece si Babiš nebude schvalovat zákon co omezuje potrtavinářský průmysl.;-D

0 1
možnosti
RP

A miliony plastových respirátoru, testů nikomu nevadí?

2 0
možnosti

Vadí, ale řekněte doktorské loby, že mají útrum. Nehledě na to, že na tento odpad se vztahuje speciální zákon o likvidaci nebezpečného odpadu.

0 0
možnosti
VJ

Jednorázové plasty mi vůbec nevadí, spíše mi vadí, že se enormní množství peněz investovalo do nahrazení plastů vším možným prý "ekologickým", než aby se našel způsob jak tyto plasty co nejlépe vybírat zpět (např. záloha, výkup) a následně průmyslově zpracovat tak aby byly mnohokrát dále využitelné v jiné formě a podobě. Současně i najít "ekologickou" likvidaci již nepoužitelných (nerecyklovatelných) plastů. Takto budeme na každém rohu brzy nacházet papírové, polystyrenové apod. kelímky, tácky, brčka apod. Jedná se jen o nahrazení jednoho materiálu jiným.

5 1
možnosti
JD

J23a58n 22D30o76u56š98e69k

1. 7. 2021 8:16

Vlastně souhlasím. Tyhle jednorázové plasty nejsou tím největším problémem. Nezdá se to ale v porovnání s jinými nejde o velké objemy. Také bych byl pro Vámi nastíněné "řešení", ale současně s nacházením cest jak snižovat svoji spotřebu. Drtivá většina z nás zdaleka nepotřebuje tolik kolik nyní spotřebovává. Já vím, tohle je neřešitelné.

1 0
možnosti
JD

J69a74n 60D17o20u48š46e20k

1. 7. 2021 7:49

Jo to všechno o lidském pohodlí. Plastové brčko je pohodlnější než papírové atd... Jenže brčka, polystyrén apod. jsou jen kapkami v moři. Co třeba průmyslový rybolov? Ty stovky a stovky tun sítí a jiného vybavení které má přímo ničivé dopady na oceány?

0 0
možnosti
KS

A co třeba obaly na masné výrobky, sýry atd...Koupíte 100g sýra a k tomu 50g plastu.

0 0
možnosti
Foto

A co kondomy? Ty jsou také jednorázové.....

0 0
možnosti
MG

Ty také nesmí být z extrudovaného polystyrénu. V čem vidíte problém?

0 0
možnosti
PB

Koupil jsem si 400 brcek. Snad mi to do smrti vydrzi. Na papir se ma psat a ne s nim cucat.

0 0
možnosti

Tos nasyslil poklad teda :-D

2 0
možnosti
RH

Antigenu testy jsou taky z plastu,to najednou nevadí?:-P

5 1
možnosti

Plasty je třeba řešit komplexně. Jednak zavést povinnost přidávat třeba 50 % recyklátu, jednak zakázat uvádět na trh takové plasty, které není možné recyklovat, včetně kombinovaných obalů.

3 1
možnosti
MG

Ten recyklaci nic neřeší, jinak souhlasím.

0 0
možnosti