Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Karel Kopáč, MF DNES

Jakostních a přívlastkových vín v ČR přibývá

Kvalitních vín v Česku přibývá. Například v porovnání s rokem 1998 stoupla produkce tuzemských jakostních a přívlastkových vín ze zhruba 180 tisíc hektolitrů až na loňských 300 tisíc. Podle ředitele vinařského fondu Jaroslava Machovce je to i kvůli vinařskému zákonu přijatému přesně před 10 lety.

„Dá se říct, že přijetím zákona se ustoupilo od kvantitativního pojetí výroby vína v České republice,“ řekl Machovec při zahájení veletrhu Víno & Destiláty na pražském Výstavišti.

Od roku 2000 také klesá množství vyrobeného stolního vína.

Celkem se v tuzemsku ročně vypije přibližně 1,7 milionu hektolitrů vína. To v přepočtu na obyvatele a rok odpovídá necelým 17 litrům, což je asi polovina průměru evropské unie. Vinaři proto očekávají další růst spotřeby.

Na téměř 19 tisíc hektarů vinic připadá v tuzemsku 18 tisíc pěstitelů révy. Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka je z tohoto počtu 17 tisíc drobných vinařů, kteří dohromady ve svých sklípcích vyprodukují 20 tisíc hektolitrů.

Pro tyto drobné vinaře chce Svaz prosadit ve sněmovně několik legislativních změn. Jejich cílem je zjednodušit podnikání a v konečném důsledku i podpořit turistický ruch především na jižní Moravě.

PIVO, DESTILÁTY, VÍNO, KOKTEJLY na napoje.idnes.cz

„Do vinařských stezek a sklípků se investovaly nemalé peníze a ty sklepy je teď potřeba otevřít. Chceme umožnit takzvaný výčep pod víchem, tedy možnost prodeje studených pokrmů a vín přímo ve sklepě,“ říká Půček.

Příslušné návrhy změn jednotlivých norem od zákona o daních z příjmu přes zákon o spotřebních daních až po možnost zjednodušení hygienických pravidel by měl do parlamentu dorazit během letošního června.