Internetové domény jsou letos levnější

  • 1
Ten, kdo touží po vlastní internetové doméně, má příležitost si ji pořídit levněji než loni. Poplatky za registraci a správu internetových domén s koncovkou .cz klesly v průměru o stokorunu. Za registraci domény tak lidé nejčastěji zaplatí kolem 400 korun a za její roční správu 600 korun.

Ještě před rokem bylo jedinou organizací, která registraci nabízela, sdružení CZ.NIC. Účtovalo si za ni 800 korun a stejně stál i udržovací poplatek. Nyní na trhu existuje 16 komerčních registrátorů. - více zde

Těm CZ.NIC snížilo velkoobchodní ceny. Jednorázový poplatek letos stojí tři sta korun oproti loňským čtyřem stovkám. Z šesti set na pět set klesl pro registrátory roční udržovací poplatek.

CZ. NIC nyní provozuje pouze registr poslední záchrany LRR, ve kterém jsou domény, které nepřešly ke komerčním registrátorům. LRR má také sloužit pro případ, že by některý z registrátorů ukončil činnost.

Počet internetových adres s koncovkou .cz se loni zvýšil o pětinu. V Česku je tak nyní zaregistrovaných asi 184 tisíc jmen.

,