Práce na pod Eiffelovkou? Pro některé profese to bude možné.

Práce na pod Eiffelovkou? Pro některé profese to bude možné. | foto: Profimedia.cz

Francie uvolní trh práce českým dělníkům

  • 18
Češi budou smět od příštího týdne pracovat v další zemi Evropské unie. Ale ne všichni. Dveře zaměstnancům z Česka se rozhodla pootevřít Francie. Šanci ale budou mít jen některé profese, většinou dělnické.

Na setkání s ministrem zahraničních věcí Cyrilem Svobodou to oznámil francouzský velvyslanec v Praze Joel de Zorzi.

Volně se o místo budou moci ucházet například dělníci pro výkopové a veřejné práce, zedníci, truhláři, dlaždiči, pokladači koberců, pokrývači, zámečníci, stavbyvedoucí, stavební projektanti, pokojské, kuchaři, číšníci a servírky, řezníci, sezónní pracovníci do zemědělství, obráběči kovů, údržbáři či obchodní zástupci. Přesné vymezení pracovních pozic lze najít na adrese www.anpe.fr.

"Pokud si pracovník z nové členské země EU najde konkrétní místo, bude moci být zaměstnán, aniž by zaměstnavatel musel nejprve zjišťovat, zda neexistuje žádný francouzský kandidát," informovalo ministerstvo. Podle tiskového odboru lze očekávat, že ještě před koncem roku 2009 by Francie mohla uvolnit podmínky i pro práci v dalších oborech.

Většina starých členských zemí své pracovní trhy občanům osmi nových států po rozšíření EU v roce 2004 uzavřela. Důvodem byly obavy z přílivu levné pracovní síly. Volně mohli lidé pracovat jen v Británii, Irsku a Švédsku. Po dvou letech jednotlivé země svůj postoj přehodnocují

Od května tak budou obyvatelé EU-osmičky moci získat zaměstnání bez povolení i ve Španělsku, Portugalsku a Finsku. Další státy zvažují částečné uvolnění pro vybrané profese. Německo, Rakousko či Lucembursko bariéry zachovávají. Omezení mohou trvat nejdéle do roku 2011, znovu se bude rozhodovat v roce 2009.