Eurostat: V EU žije každý 14. obyvatel planety

  • 4
V rozšířené unii žije každý čtrnáctý obyvatel světa. Podle posledních výsledků statistického úřadu Eurostat žilo k 1. lednu 2004 v 25 zemích EU přes 456 milionů obyvatel. Přes osmdesát procent z nich má domov ve starých státech unie.

Nové státy unie rozšířily počet obyvatel jen o 74 milionů lidí. Evropa ale i tak zůstává daleko za nejlidnatějšími státy světa. V Číně žije každý pátý obyvatel světa, v Indii zhruba každý šestý.

Přestože Evropanů za poslední rok přibylo zhruba o čtyři desetiny procenta, jednotný směr statistici nenašli. Zatímco například v lotyšská populace poklesla o více než pět promile, Kypřanů je o více než 21 promile více.

Na jednom se ale statistici shodují: Přírůstky obyvatelstva zachraňovaly v devíti případech z deseti cizinci. Absolutní jedničkou jsou v tomto ohledu Španělsko a Kypr, které přilákaly nejvíc přistěhovalců.

Obyvatelstvo ale přibývalo ve většině zemí. Méně něž před rokem bylo jen Lotyšů, Litevců, Estonců, Maďarů a Poláků.

Podobně na tom byla i Česká republika. V roce 2003 jí sice poprvé po devíti letech obyvatel přibylo, nicméně i tady to bylo díky přílivu cizinců. - více zde

Česko dopadlo oproti ostatním evropským nováčkům výborně v podílu kojenecké úmrtnosti. Vesměs ve všech nových zemích byla úmrtnost kojenců vysoká. Jedinými výjimkami jsou právě Česká republika a Slovinsko.

Od počátku osmdesátých let umírá v 25 státech Evropské unie ročně kolem 4,5 milionů lidí. Nejvyšší naději dožití mají Švédové a Španělky. Švédové se průměrně mohou dožít 78 let, Španělky dokonce 84 roků.

V nejnižším věku naopak umírají obyvatelé baltských států, Maďarska a také Slovenska. Češi narození v roce 2002 měli podle Českého statistického úřadu naději dožít se asi 72 let, Češky zhruba o šest let více. Nejpesimističtější vyhlídky ale mají podle Eurostatu Rusové. Střední délka života se v Rusku pořád drží pod šedesáti lety.

,