Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Diskuze

Energetická inflace přesáhla šedesát procent, u seniorů ještě více

Zdražení energií se razantně promítlo do českých rodinných rozpočtů. Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky za poslední dva roky dosáhla tzv. energetická inflace v průměru 61,5 procenta. U seniorů činil nárůst dokonce 72,8 procenta.
Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JS

Je to napsáno správně, "dotačních titulů"? Nemělo být dotačních tunelů? Naopak pokládám za obrovský pokrok vlády koaličního slepence, že si dokázala spočítat, jak hluboko klesla životní úroveň občanů po dobu pouhých dvou let jejich vládnutí. Možná jde dokonce i o jakousi formu samochvály.

1 2
možnosti
MZ

Výsledek je kombinací Bruselského zeleného šílenství a ideologické "diverzifikace", která nás odřízla od podstatně levnějších a kvalitnějších východních zdrojů. A naše vláda, která ideálně zapadá do rčení "Poturčenec horší Turka", "řeší" následky (namísto příčin) svého vazalství způsobem jim vlastním. Dalším zadlužováním občanů ČR. Už jen její skvělé doporučení, "nakupujte levněji v Polsku" říká: "my to lépe neumíme, jsme diletanti jaké jste ještě neviděli". Ty stamilióny na poradcích všeho druhu jako by se vylily do hnoje.

viz

https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/vlada-expert-poradce-rady-pravnici-platy-nerudova.A230827_211209_domaci_mejt

11 2
možnosti
JJ

J64a64n 31J86e35n21i41c

28. 8. 2023 14:07

No s ODS jsem skončil, když se z eurskeptiků stali eurohujeři. Přesto jsem doufál, že po Burešovi tu nebude takový populismus. Ovšem opak je pravdou. Marně přemýšlím koho volit, zda není lepší, když někdo krade než když je někdo úplně tupý idoit navíc s hnědým nosem. Už jen tahle představa mi nahání husí kůži, páč esetbáka ani násosku z hradu jsem nikdy nevolil ani za cenu toho, že bych nešel k volbám. Ovšem Fiala mě nutí přemýšlet úplně v jiných dimenzích...

9 0
možnosti
JJ

J87a26n 73J71e14n67i11c

28. 8. 2023 13:42

Docela bych rád věděl, k čemu máme plno poradců a velmi drahých a přitom se furt patláme v kravinách.

1. I přes šílenou cenu plynu furt máme v plánu předělávat uhlí na plyn v elektrárnách. A pozor Němci tak nějak potichoučku, polehoučku dováží uhlí z Austrálie. My máme svoje uhlí, ale stejně jdeme jak ovce na porážku k plynu!

2. JE je čistá energie. Ovšem v ČR trvá 20-30 let než se JE postaví. Takže proč tu řešíme kraviny a nestavíme už aspoň 4 JE? Vždyť my o tom ani nemluvíme. Chápe tohle někdo? K čemu máme takovou vládu (j)elit?

3. Máme sice přebytek elektřiny, ovšem skoro nejdražší elektřinu v EU Co už není tak veselé, tak je situace, kdy poklesne odstavením uhlí výroba elektřiny tak, že budeme dovážet. No a jsme viz bod 2.

No tohle je fakt super vyhlídka!

10 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
3 8
možnosti
MU

"Průměrná domácnost pak za poslední rok přišla kvůli drahým energiím o 1,4 procenta čistého příjmu, hůře na tom byly rodiny penzistů, jež musely odepsat tři procenta čistých příjmů."

Takže pokud se penzistům snížily díky cenám energií čistá příjem o tři procenta, tak stoupla-li celková roční útrata za teplo a elektřinu pro domácnost o 30.000 Kč potom 1% = 10.000 Kč což znamená, že čistý roční příjem předmětných důchodců je 1.200.000 Kč. A to do toho nepočítám nárůst ceny snad všeho myslitelného. Od dopravy, přes potraviny, oblečení, kulturu atd.

Jaké důchodce má tímto autor na mysli? Saudské Araby nebo Kuvajťany? Ne každý byl eurokomisařem.

Samozřejmě že u čtyřčlenné rodiny se zvýšení mohlo pohybovat někde kolem 45.000 a v tu chvíli víme, že průměrná česká rodina má roční příjem 4.500.000 Kč. Holt nežije se špatně v českých zemích.

3 2
možnosti
LP

S výpočtem procent má tato vláda potíže už od voleb. Proto výpočty zadává výzkumným ústavům, které dokáží použít slova presidenta Klause, který řekl "dejte mi výsledek a já vám k němu udělám výpočet"

4 0
možnosti
PP

Don Pedro, Don Pablo, Don Mario, Don Stanjurino, Don Sikelo, Don Nekulo ...

Nikdo si nechce přiznat, že za naší tragicky nízkou kupní sílu obyvatelstva, za inflaci, která neklesá, za penzijní systém úplně na huntě a další skvělé vymoženosti jsou plně zodpovědní umaštěný veksláci z ODS a jejich tradiční voliči - posvátní OSVČové s kreativním účetnictvím a daňovými paušály. Celá tahle nenažraná partička dala v časech Opoziční smlouvy před 20 roky vzniknout politicko-ekonomickému marastu, založenému na skrytých kartelech, nevýběru daní a dávek od specifických společenských vrstev a politické korupci, která dlouhodobě brání přijímání důležitých národohospodářských rozhodnutí reformní povahy. Díky tomu jsme tam, kde jsme. Díky!

2 2
možnosti
JJ

J82a20n 19J90e76n71i44c

28. 8. 2023 13:23

Tak jsem se zase pobavil. Napsal jsem, že stát vlastní ČEZ ze 70% a odpovědí mi byl nesmysl o poškozování minoritních akcionářů Takže milí filozofové:

Pokud by ČEZ zachoval v roce 2023 ceny z roku 2022, tak by byl velmi hluboko pro stropem, minoritní akcionáře by nepoškodil a vzhledem k současným cenám by měl ještě větší než loňský rekordní zisk. Nehledě na to, že jsou země, kde se vlády dohodly s akcionářema, s podstatně menším podílem státu a funguje to.

V dnešní době se dá vše odůvodnit, ovšem ve většině případů schází vůle něco dělat anebo všimné je tak vysoké, že se ani ta vůle nedá definovat...

4 1
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
0 1
možnosti
JP

Energie z veřejných sítí už budou vždy jen drahé. Poslechněte si rozhovor s p. Vondrášem z konce článku.

0 1
možnosti
Foto

A86l54e33š 87B56a85l16o82u56n

28. 8. 2023 13:20

Takže kdo si kdysi postavil dům nebo koupil byt a nyní se zmenšil počet bydlících má svůj majetek prodat a jít do pronájmu??? Třeba do garsonky 40 m2 a platit za ní 20.000 měsíčně z prodeje jeho vlastního majetku nějakému hodnému a dobrotivému, chudému promajimateli s x dalšími podobnými nemovitostmi??? To si někdo vážně mysli??? Co takhle ti, co mají byty nad sto metrů čtverečních a jsou tam dva? Ti by mohli přece nějakého chudáka u sebe levně ubytovat, ne? Co Vy pane Jurečko? Kolik máte čtverečních metrů a lidi ve Vašem bytě? Teďy ne tom pronajetém vládním bytě v Praze...

11 0
možnosti
JJ

J92a22k75u37b 17J61e69n74č52a

28. 8. 2023 15:14

Co ma pan Jurecka spolocne s tym, ze si niekto zije nad pomery? Za svoje financnie si predsa zodpoveda kazdy sam a podla vysky prijmov si moze dovolt take alebo onake byvanie. Pripadne sa moze vratit do pracovneho procesu, ako to je bezne v inych krajinach, kde ludom nestaci dochodok na prezitie.

0 0
možnosti
PD

Tak já jsem ještě 4 dny v pohodě, pak taky naskočím na inflační vlnu. Tarif D25d, cena do 31.8. 3,54 VT, 1,30 NT od 1.9. VT 4,9 a NT 4,4 to je kolik procent Mariáne?

7 0
možnosti
Foto

Jsme zvědav, kdy si konečně uvědomí, že za obrovskou inflaci v ČR mohou právě drahé energie...... Tak za rok? To už ale bude pozdě, vy hrobaři české ekonomiky z pětikolky.

19 4
možnosti
OU
Uživatel požádal o vymazání
5 4
možnosti
  • Nejčtenější

Za srážku vlaků únava nemohla, ukázalo šetření. Strojvůdce si chybu uvědomil

12. června 2024  11:51,  aktualizováno  12:33

Strojvedoucí havarovaného rychlíku RegioJet, v kterém minulý týden zemřeli v Pardubicích čtyři...

Slunce komplikuje výkupy z fotovoltaik. Dodavatelé začínají upravovat ceny

11. června 2024

Premium Počet solárních elektráren v Česku stále roste. Ve slunečných dnech je přebytků z fotovoltaik...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Z dvojích cen v Unii se zase stává téma. Nyní se proti nim bouří Nizozemci

9. června 2024

Dvojí ceny na společném evropském trhu začínají vadit už i Nizozemcům. Mnoho z nich jeho existenci...

Egypt sužují úmorná vedra. Pouštní země ukazuje, co čeká brzy i ostatní

12. června 2024

Ještě před několika desítkami let bylo v Egyptě v dubnu příjemné klima, lehce přes dvacet stupňů....

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Airbus rakouských aerolinek prolétl krupobitím. Bezpečně přistál i bez čumáku

10. června 2024  10:29

Nedělní let společnosti Austrian Airlines těsně před přistáním těžce poškodilo krupobití. Asi po...

Pandemie přiškrtila kongresovou turistiku, je slabší než než před deseti lety

17. června 2024

Plavky a nafukovací lehátko je stále mnohem častější obsah zavazadel než kravata a náhradní sako....

Z Helsinek až k polárnímu kruhu. Finnair posiluje lety za půlnočním sluncem

16. června 2024

Letecká společnost Finnair i v letošní sezoně bude létat z Helsinek do města Bodø na severu...

Tchaj-wan trápí nízká porodnost. Školy a univerzity zavírají, chybějí žáci

16. června 2024

Tchajwanské úřady se pro další léta obávají obrovského propadu hospodářské výkonnosti, který by...

Když ho nemůžeš porazit, sněz ho. Italové si zpestřili menu invazním krabem

16. června 2024

Ve Středomoří se kvůli oteplujícím se vodám přemnožil invazní druh kraba. Nemá přirozené predátory...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!