Jaderná elektrárna Dukovany

Jaderná elektrárna Dukovany | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Výstavba reaktoru v Dukovanech přinese další miliardy investic i daní, ukázala studie

  • 19
Investice do výstavby nového jaderného bloku vyvolá dodatečné příjmy na nových zakázkách i daňových příjmech, ukázala studie Centra ekonomických a tržních analýz. Na Mezinárodním strojírenském veletrhu ji představil ředitel CETA Aleš Rod.

„Každá investovaná koruna vytvoří přes tři koruny dalšího bohatství,“ shrnul Rod na tiskové konferenci, kterou uspořádala francouzská společnost EDF. Ta je jedním ze tři uchazečů o dostavbu Dukovan. Pozitivní dopad bude mít i na trh práce, každý zaměstnanec vytvoří další 2,4 pracovní místa.

Studie CETA dospěla k jednoznačnému závěru, že výstavba nových bloků jaderných elektráren bude mít pro příslušný region i celou českou ekonomiku mnohonásobně vyšší ekonomický přínos, než samotná investice.

A to zejména pokud české firmy získají výrazný podíl z celkové hodnoty zakázky, přičemž české průmyslové asociace požadují úroveň zapojení českých firem na 65 procentech. Na samotnou výstavbu nových bloků je totiž navázaná řada dalších ekonomických činností generujících dodatečné benefity a příležitosti.

„O výstavbě nových bloků v Dukovanech by se mělo mluvit nikoli jako o národním projektu, který se odehrává v nějakém regionu, ale jako o regionálním projektu s národním efektem,“ říká Rod.

Podle něj by investice měla být pečlivě plánována tak, aby obohatila místní komunity a zajistila, že hmotné i nehmotné přínosy budou v regionu hluboce a dlouhodobě zakořeněny.

Schválené teze pro aktualizaci Státní energetické koncepce i návrh Klimaticko-energetického plánu hovoří o výstavbě minimálně třech velkých jaderných bloků. Při odhadech, že výstavba jednoho bloku přijde na 250 miliard a celková hodnota investice dosáhne částky 750 miliard korun a kdy pro české dodavatele bude alokováno 65 procent částky, by celkový dopad na český HDP činil 1 594 miliard korun. V případě dodatečných daňových příjmů do státního rozpočtu se jedná o částku 548 miliard korun.

Za hlavní potenciální přínosy spojené s výstavbou identifikovala studie vedle posílení energetické soběstačnosti i rozvoj dopravní infrastruktury na Vysočině, kde Dukovany leží, a podpora vzdělávání a lidského kapitálu v Česku.

Rizikový může být naopak právě nedostatek kvalifikovaného personálu, ale i chybějící bydlení pro nové zaměstnance. Scházet může i stavební materiál, upozornil Rod. „Kapacitní zásoba štěrku a kamene je dobrá, ale neotvírají se nové lomy a materiály se dovážejí ze stále větších vzdáleností,“ připomněl.

Pro české firmy je důležité jejich zapojení do realizace projektu výstavby nového reaktoru. Angažování v této zakázce jim může otevřít dveře v dalších podobných projektech. Celkem 47 procent respondentů z řad podnikatelů v oblasti Dukovan v dotazníku CETA potvrdilo, že to považuje za jeden z očekávaných přínosů pro region.