ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Už polovinu českých domácností tíží vysoké ceny energií, uvádí průzkum

  • 138
S vysokými cenami energií se aktuálně potýká 53 procent tuzemských domácností. Vyplývá to z průzkumu agentury PAQ Research. Nejvíce růst cen doléhá na nízkopříjmové domácnosti, avšak obtížím neunikají ani ty s vysokými příjmy. Lidé často nevědí, jaká je jejich spotřeba energií a tak je při vyúčtování čeká nepříjemné překvapení.

Ceny elektřiny a plynu na komoditní burze začaly strmě růst na podzim loňského roku a nyní se stále pohybují na násobcích hodnot minulých let. Postupně se burzovní ceny začínají promítat i do ceníků dodavatelů a v konečném důsledku i do rozpočtů tuzemských domácností.

Podle průzkumu, který si nechal vypracovat Institut prevence a řešení předlužení od agentury PAQ Research, se velké obtíže spojené s vysokými cenami energií, vyskytly u čtyř procent lidí. Třináct procent domácností hovoří o středních potížích a dalších 36 procent deklaruje menší potíže.

Více než polovina tuzemských domácností se již potýká s problémy kvůli zvýšeným cenám energií. Zdroj dat: PAQ Research

Odlišně situaci pociťují nízkopříjmové a vysokopříjmové domácnosti. Růst cen energií tvrdě dopadá na ty nejzranitelnější. Až devadesát procent lidí v příjmové chudobě se potýká s obtížemi spojenými se zvyšováním cen energií, přičemž dvacet procent má velké potíže při placení za elektřinu a plyn a 36 procent deklaruje střední potíže.

Co se týče nadstandardně příjmových domácností, dvě procenta z nich pociťují velké obtíže, devět procent má střední potíže se splácením a 39 procent menší obtíže.

Příjmová chudoba

Týká se domácností, jejichž příjem je menší než 60 procent příjmového mediánu. U domácností jednotlivců to podle Českého statistického úřadu vychází na 14 055 korun (a méně).

U rodičů se dvěma menšími dětmi jde o částku 29 515 korun na měsíc.

„Data výzkumu ukazují, že se situace dotýká už většiny lidí. A situace se bude ještě zhoršovat, až se projeví další zvýšení cen,“ upozorňuje ředitel Institutu prevence a řešení předlužení Radek Hábl. Naráží tím na fakt, že mnohým domácnostem ještě neskončila fixace ceny energií z loňského či předloňského roku. Stále tak platí ceny z dob před krizí. Jakmile jim ale fixace skončí, setkají se s násobně dražšími ceníky.

Na pomoc domácnostem s vysokými cenami energií vláda chystá specifické opatření. Během následujících týdnů by měla představit konečnou podobu takzvaného úsporného energetického tarifu. Ten bude domácnostem hradit část účtů za energie, pokud nepřekročí určitou hranici spotřeby. Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela v rozhovoru pro Právo uvedl, že sleva na energie v rámci tarifu by mohla činit 15 až 20 procent.

Šetřete energiemi, nevyhřívejte záchodová prkénka, radí Tokio svým občanům

Pomoci by rovněž mělo zjednodušení příspěvku na bydlení. V tuto chvíli je podle odborníků žádání o dávku příliš složité, takže si na ní sáhne jenom zlomek lidí, kteří na něj mají nárok. „Až tři sta tisíc lidí, kteří mají nárok na tuto základní podporu při vysokých nákladech na bydlení, ji nevyužívá,“ apeluje Barbara Halířová, vedoucí dluhového poradenství Institutu.

Šok při ročním vyúčtování

Lidé rovněž mohou přijmout vlastní opatření. Třeba si kontrolovat vlastní spotřebu a nuceně ji snižovat. Podle průzkumu PAQ Research více než polovina tuzemských domácností svou spotřebu průběžně nesleduje a o jejím objemu se dozví až z ročního vyúčtování. Devatenáct procent lidí se snaží kontrolovat si spotřebu každý měsíc, dvanáct procent alespoň jednou za čtvrt až půl roku. Dalších 18 procent se sice snaží, ale v delších intervalech.

„Ukázalo se, že pět milionů lidí v Česku nemá přehled o své průběžné energetické spotřebě v domácnosti. Lze tedy předpokládat, že pokud růst cen nereflektují zvýšením svých měsíčních záloh, téměř jistě je při ročním vyúčtování čeká kvůli mimořádně vysokým nedoplatkům šok,“ upozorňuje Hábl.

Více než polovina tuzemských domácností se o vlastní spotřebě energií dozví až z ročního vyúčtování. Zdroj dat: PAQ Research

Šedesát procent dotázaných domácností přitom deklarovalo, že pokud by znaly svou průběžnou spotřebu v korunách, nejen v kilowatthodinách, dokázaly by ji lépe regulovat. Na takový přepočet slouží chytré měřáky, které má ale podle Hábla jen zlomek domácností.

„Přestože se budou chytré měřáky ze zákona povinně instalovat od roku 2024 pro domácnosti s větší spotřebou, respektive od roku 2027 pro ty s menší spotřebou, rozhodně by měl stát motivovat k rychlejší instalaci. Přesné a průběžné povědomí o našich nákladech za spotřebu energií se ukázalo jako klíčové pro její lepší regulaci,“ apeluje Hábl.

Stát chce zabezpečit lidem elektřinu. Ve hře je rozdělení ČEZ, řekl Fiala

Dodavatelé energií by podle něj měli volit více proaktivní přístup a motivovat zákazníky k tomu, aby svou spotřebu sledovali.

Už nyní se většina domácností snaží svou spotřebu alespoň nějak omezovat, vyplývá z průzkumu. Polovina respondentů snížila teplotu vytápění v domácnosti. Více než třetina dotazovaných nyní méně používá elektrické spotřebiče. Pět procent z nich se pak rozhodlo lépe izolovat okna či střechu. Ke změně dodavatele přistoupila čtyři procenta dotazovaných. Lidé rovněž uvádí, že začali více využívat sazby nočního proudu nebo si vyměnili osvětlení za úsporné LED žárovky. Zhruba čtvrtina respondentů se o žádné úsporné opatření nesnaží.