Národní banka vín, Praha

Národní banka vín, Praha - Zátiší v pražské Národní bance vín | foto: www.nbv.cz

Do banky se může chodit i pro víno

Praha - Někdo si chodí do banky pro peníze nebo pro úvěry, jiný pro víno. Zatímco do bankovního sejfu si může cennosti ukládat prakticky kdokoli, přístup do jedné části Národní banky vín, která sedmým rokem sídlí v Platnéřské ulici v centru Prahy, je povolen jen sto dvaceti lidem.

Právě tolik lidí tam má totiž pronajaty privátní boxy, ve kterých je přes pětačtyřicet tisíc lahví. Kapacita této banky, kterou najdete jen pár kroků od Karlova mostu, je v současné době zaplněna, a zhruba dalších dvacet lidí čeká v pořadí. Je skutečně o co stát. Nájemci boxů dostávají každoročně mimo jiné výpisy z „konta“, v nichž je také uvedeno, o kolik se jim jejich majetek zhodnotil.

 

S myšlenkou založit banku vín vyrobených českými a moravskými vinaři z nejlepších hroznů nejlepších ročníků přišel vinařský odborník Tomáš Beseda na počátku devadesátých let. Postupně se mu podařilo získat skutečné perly vinařské produkce od šedesátých let minulého století do současnosti. Třeba láhev takového rýnského ryzlinku z bzenecké oblasti z ročníku 1969 si zde můžete koupit za 5400 korun českých.

 

„Zatímco vína vyrobená hluboko v minulém režimu, jsme získávali porůznu, od poloviny devadesátých let každý rok na jaře systematicky vybíráme, která vína a od jakých výrobců, nakoupit,“ vysvětluje Beseda princip získávání vín do specializované vinotéky. „Pokud se ročník nevydaří, nenakoupíme nic,“ dodává. To se naposledy stalo v roce 2001, předtím ještě v letech 1998 a 1996.

 

Prostředí středověkých sklepů kláštera Křižovníků, v němž jsou uložena, vínům nepochybně svědčí, Zhruba šedesát procent obratu této vinotéky tvoří cizinci, kteří návštěvu Prahy spojí i s poznáváním vín z našich krajů. Pro ně pořádají například i různé tématické večery. Dalších čtyřicet procent vín ovšem už prodávají díky ojedinělé službě svým zákazníkům: „Více než stovka klientů si už zaplatila roční paušál, díky němuž získává možnost kupovat vína za stejné ceny jako je získáváme od dodavatelů, a má nárok na různé služby – například ochutnávky, či zajištění dodávky vín na rodinné či firemní akce.

 

„Hlavním smyslem je však to, že svým klientů díky tomu mohu o tom kterém konkrétním víně mluvit pravdu, nejsem tak dalece zainteresován na tom, abych prodal co nejvíce co nejrůznějších vín,“ vysvětluje filozofii tohoto podnikání Tomáš Beseda. Mezi abonenty služby patří ze známých jmen například moderátor Radek John, fotbalista Patrik Berger či zpěvák Karel Gott. Díky podobné smlouvě dodává Národní banka vín tuzemskou vinařskou produkci také hotelu Four Seasons.

 

Národní banka vín organizuje také kurzy, během nichž se zájemci naučí víno vychutnávat a rozeznávat.

 

Tomáš Beseda nestojí jen o celebrity a velkoodběratele. Vítá každého návštěvníka, který do prostor Národní banky přijde třeba i jen pro jedinou lahev. „zatím mám zkušenost, že se k nám běžní čeští konzumenti bojí vstoupit. Částečně je odrazuje i název banka, který možná evokuje pocit drahoty. Samozřejmě, že vína za pár desítek korun u nás nenajdou, ale naše nabídka začíná již na sto třiceti  korunách za lahev skutečně dobrého vína,“ míní Beseda.

 

Protože jeho životním cílem je přispět k propagaci česko-moravského vinařství ve světě, hodlá v brzké době otevírat filiálky v Evropě, konkrétně ve Švýcarsku a Anglii. Také v turisticky významných městech ČR.