Dům, nemovitost - Nemovitosti - ilustrační foto | foto: plz, iDNES.cz

Deregulace nájmů přežila ve Sněmovně první hlasování

  • 255
Poslanci se pustili do dalšího pokusu o uvolnění cen nájemného. Jen v tomto volebním období jde už o čtvrtou podobnou předlohu. Po obsáhlé rozpravě prošel zákon o nájemném prvním čtením. Počítá s ročním nárůstem nájmu průměrně o 9,3 procenta do roku 2012.

Opozice se ho ale ještě bude snažit změnit. ODS by přivítala rychlejší postup deregulace, podle komunistů jsou naopak dostačující už současné činže a trh v oblasti bydlení připustit nechtějí.

Nespokojení jsou i někteří sociální demokraté, například obhájce nájemníků Stanislav Křeček. Lze proto očekávat celou řadu pozměňujících návrhů a konečný osud zákona ve třetím čtení je zatím - stejně jako u jeho předchůdců - nejasný. Jen v tomto volebním období jde už o čtvrtý pokus o narovnání nájmů

Uvolňování nájmů by podle současných představ vlády mělo začít v říjnu 2006 a trvat po dobu následujících šesti let, tedy do roku 2012.

Během šesti let od počátku deregulace by se roční nájemné mělo dostat zhruba na pět procent ceny nemovitosti. Tato cílová hodnota je ale odlišná pro obce i kraje. V Praze 2 by to tak měla být čtyři a v Praze 1 jen 3,2 procenta.

„Pro byty se sníženou kvalitou je pak stanovena nižší cílová hodnota,“ řekl ministr pro místní rozvoj Radko Martínek.

„V budoucnosti budou výrazné rozdíly mezi hodnotami nájemného kvalitativně stejných bytů v různých lokalitách České republiky,“ dodal ministr ve své řeči před poslanci.

Ministr také dodal, že jeho úřad při práci na zákonu vycházel z toho, aby se vlastníci bytů dostali ke spravedlivému nájemnému, které jim bude zajišťovat dostatek financí na údržbu a přiměřený zisk.

„Zároveň musíme hájit zájmy nájemníků, aby růst nájemného byl sociálně únosný a nevyvolával sociální traumata. Proto jsme zvolili dobu šesti let jako přechodné období,“ dodal.

Na námitky komunistických poslanců nebo výpady Stanislava Křečka z ČSSD ministr uvedl, že nejvyšší plánovaný nárůst v říjnu 2006 by představoval pět až sedm korun za metr čtvereční.

To se podle údajů ministerstva týká ale zhruba 6 procent ze 760 tisíc bytů s regulovaným nájemným. V největší skupině (v asi třetině případů) by se příští rok měsíční nájemné zvedlo o 1 až 2 koruny za metr čtvereční.

Koho se deregulace týká

Podle údajů ministerstva pro místní rozvoj jde zhruba o 760 tisíc bytů, což představuje zhruba 17 procent celkového bytového fondu a přibližně 20 procent trvale obydlených bytů. Jde tedy o každý pátý obydlený byt, Osmdesáti procent domácností se deregulace nijak netýká.