Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Veganská strava může být hazard se zdravím, tvrdí expertka na výživu

  1:00
Strava založená pouze na rostlinné bázi může představovat zdravotní rizika, a to zejména s ohledem na vývoj lidského mozku v době těhotenství. Na potenciální problém upozorňuje odborný článek zveřejněný v renomovaném britském medicínském magazínu The British Medical Journal.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Adobe Stock

Veganství, které stojí na odklonu od spotřeby živočišných produktů, jako je hovězí a kuřecí maso, vejce nebo mléčné výrobky, může mít „nezamýšlené důsledky“ na zdraví člověka. Málo se o nich mluví, píše expertka na výživu.

Právě zmíněné potraviny totiž obsahují velké množství cholinu, živiny, která nejen zabraňuje hromadění cholesterolu a tuku v organismu, ale také vytváří ochranu jater a je stavební látkou pro acetylcholin, jenž je hlavním přenašečem nervových vzruchů do mozku. Cholin si člověk částečně dokáže vyrobit sám, ale ne v dostatečném množství.

S boomem veganského stravování či diet hrozí podle britské výživové poradkyně Emmy Derbyshirové snížení přísunu této látky, důležité pro funkci mozku. Odbornice svou studii, která možná rizika zmínila, publikovala ve respektovaném zdravotnickém magazínu The British Medical Journal. Výživová poradkyně je ředitelkou a hlavní konzultantkou poradenské společnosti Nutritional Insight. Získala vysokoškolské tituly v oboru biochemie výživy a také titul v rámci studia specializovaného na výživu matek.

Největší rizika může mít prý nedostatek cholinu na vývoj plodu. Na druhé straně tato látka je v menším množství také v oříškách, fazolích a jiných luštěninách nebo například v brokolici, tedy v potravinách, na nichž stojí veganská strava.

V článku nazvaném „Máme přehlížet možnou cholinovou krizi ve Velké Británii?“ odbornice uvedla, že britská vláda selhala, pokud jde o sledování a stanovení obsahu doporučených živin ve stravě. O cholinu se například nezmiňuje britská databáze složení potravin, výživové průzkumy, ani doporučení.

Podle výživové expertky by měli být odborníci na zdraví i spotřebitelé lépe poučeni o tom, jak důležitá je pro člověka strava bohatá na cholin. A případně zvážit doplnění hladiny této látky zejména v době těhotenství, protože je zásadní pro vývoj mozku u dětí.

„Vzhledem k přibývajícím důkazům o důležitosti cholinu je důležité, aby se význam této živiny nepřehlížel. Je to důležitější než kdykoliv jindy, protože se zrychluje trend konzumace rostlinné potravy a veganství,“ uvedla.

Derbyshirová je však zároveň členkou Meat Advisory Panel, který sdružuje zdravotníky, vědce a výzkumníky, kteří se zabývají dopadem konzumace masa na zdraví člověka. Právě to je trnem oku zastánců alternativní stravy.

Mimo jiné ji označují za advokátku masného průmyslu. Podle emeritního profesora výživy a dietetiky na londýnské King’s College Toma Sanderse, zmíněného na portálu plantbasednews.org, je však možné získat dostatek cholinu z rostlinné stravy. „Cholin může být produkován přímo v těle a hojně se vyskytuje také v mnoha rostlinných potravinách včetně sójových bobů,“ řekl.

„Neexistuje důvod pro tvrzení, že rostlinná strava ohrožuje vývoj mozku. Můj vlastní výzkum v Evropě a v USA zjistil, že vývoj veganů a vegetariánů odpovídá je normální,“ dodal. Hlavním rizikem veganské stravy s ohledem na neurologický vývoj však podle něj představuje nedostatek vitamínu B12, tomu však lze snadno zabránit vhodnou obohacenou stravou.

Autor:

Silný vítr odfoukl letadlo od nástupního mostu

  • Nejčtenější

Čekat čtyřicet minut na latte? Fronty ve Starbucks deptají obsluhu i zákazníky

1. června 2024

Kavárenský řetězec Starbucks se ve Spojených státech potýká s dosud nepoznaným problémem: příprava...

Znát věk odchodu do penze v 50 letech je nesmysl, vmetla ekonomka Kupkovi

2. června 2024  14:28

Je nesmyslné, aby se lidé až v 50 letech dozvídali, v jakém věku půjdou do důchodu. V diskusním...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Minus 210 miliard za pět měsíců. Jen dvakrát Česko hospodařilo hůř

3. června 2024  14:01

Schodek státního rozpočtu za uplynulých pět měsíců letošního roku činí 210,4 miliardy, sdělil...

Dluží stovky milionů, i Gretzkému. Český nápad na pamětní bankovky zkrachoval

3. června 2024  20:04

Firma Top Legends, která prodává pamětní bankovky věnované slavným sportovcům, na sebe podala...

{NADPIS}

{LABEL} {POPISEK}

Svět udivuje Minipicasso. Obrazy dvouletého génia se prodávají za tisíce

29. května 2024  12:05

Svět nejenom výtvarného umění vzal útokem dvouletý německý chlapec, který se proslavil svými...

Zametají bídu pod koberec. Paříž stěhuje bezdomovce, město svádí vinu na stát

4. června 2024

S blížícím se datem zahájení letních olympijských her ve Francii zintenzivnily operace, jejichž...

Ukrajinská call centra podvádějí Rusy a peníze posílají armádě, zuří Sberbank

4. června 2024  15:53

Ukrajina provozuje stovky podvodných call center, jimiž okrádá ruské občany a výdělky financuje...

Závislosti na ruské ropě se zbavíme do poloviny příštího roku, slibuje Fiala

4. června 2024  14:04

Česká republika se zbaví závislosti na ruské ropě nejpozději do poloviny příštího roku. O zrušení...

Traktory obsadily Atomium. V Bruselu protestují farmáři z Belgie a Nizozemska

4. června 2024  13:16

Do blízkosti známého Atomia v Bruselu dorazilo v úterý dopoledne asi pět stovek traktorů. Protestů...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Vznikající nádor v těle signalizuje celá plejáda příznaků, říká neurochirurg

Premium Narodil se v USA, zkušenosti sbíral i ve světě, ale doma je v Praze. Specialista na operace mozku Jan Šroubek si nyní...

Posedlost sexem, tíže lásky, nekrofilie. Gejšin příběh zmátl Japonsko

Vine se jím sex, mocná záliba v sexu. Rovněž láska. Neukojitelná, doslova vražedná. Onen příběh se odehrál v kulisách...

Žádná tajná bokovka. S manželkou jsme rozvedeni, překvapil Petr Nedvěd

Generální manažer české hokejové reprezentace Petr Nedvěd (52) byl po divoké oslavě zlaté medaile z mistrovství světa...

Brankář Dostál zklamal fanynky. Randí s finskou volejbalistkou, bývalkou Nečase

Neprůstřelný gólman Lukáš Dostál (23) byl hvězdou letošního mistrovství světa v hokeji. Nadšení z něj byli nejen mužští...

Hledal jsem manželku v Africe, sbalit ženskou tam zabere sekundu, říká dobrodruh

Premium Byl na šesti kontinentech, projel 135 států a během své cesty kolem světa ujel 230 tisíc kilometrů. Parťákem mu po...