I roce 2020 Češi létali do oblíbených destinací

I roce 2020 Češi létali do oblíbených destinací | foto: Profimedia.cz

Pandemii navzdory. Češi vyrazili na cesty po Evropě i loni

  • 26
Loňský rok vůbec nepřál cestování, přesto se v pandemickém roce 2020 cestovalo, byť na kratší vzdálenosti. Pro Čechy byly, stejně jako v roce 2019, nejoblíbenějšími destinacemi Londýn, Barcelona, Paříž a Řím, letos k první pětce přibyla i Malaga. Vyplývá to z dat vyhledávače letenek Kiwi.com.

O touze Čechů po blízkých i vzdálenějších místech vypovídá i počet vyhledávání, který se na vyhledávači v loňském roce blížil 117 milionům. „My jsme celosvětově zaznamenali dokonce 22 miliard vyhledávání,“ doplňuje Eliška Dočkalová, ředitelka zákaznické péče v Kiwi.com.

V roce 2020 se na cesty vydalo o přibližně 50 procent méně Čechů než v roce předešlém. Čeští turisti navštívili 127 zemí a téměř 700 měst, kde zůstávali v průměru necelých pět dní, vyplývá z dat společnosti Kiwi.com. Podle mluvčí až 63 procent případů využilo pro své cesty virtuálně propojené lety, tedy lety s více aerolinkami, které spolu standardně nespolupracují a které jejich vyhledávač propojuje do jednoho cestovního itineráře.

Top 5 destinací v roce 2020

Největší počet rezervací letenek proběhl během valentýnského týdne, tedy těsně před začátkem pandemie, a to nejen z Čech ale i celosvětově. Jen o necelé dva měsíce poté nastal opačný extrém, největší propad z celého roku, tedy v době, kdy Česko i celý svět čelilo vrcholu první vlny pandemie. Během jediných dvou „nepandemických” měsíců v roce se navíc uskutečnila téměř čtvrtina veškerých rezervací letů nejen z České republiky, ale i v rámci celé Evropy. 

Egypt si i během pandemie udržel post jedné z nejoblíbenějších dovolenkových destinací Čechů během podzimu. Ani zdražení letenek v průměru o deset procent je neodradilo od nákupu a dokonce sem loni letělo více lidí než v roce 2019. Největší propad cen letenek naopak nastal u letů do Albánie, Bosny a Hercegoviny, Chile, Turecka a Izraele.

Jaký bude rok 2021?

Cestování do Británie se změní. Od pátku raději s pasem a pojištěním

Chuť cestovat i v letošním roce se projevuje už v dosavadních rezervacích. Kromě trvale oblíbeného Londýna se Češi těší do tepla, kromě Barcelony a Malagy přibývají rezervace i na Tenerife. Mimo to pomalu roste zájem také o delší lety, byť ty evropské tvoří podle rezervací Kiwi.com stále většinu asi 84 procent. Ostatní kontinenty tvoří mnohem menší část. 

Největší propad rezervací oproti roku 2019 nastal u letů do USA, Maroka či na Island. Přesto návštěvu USA plánuje 6,5 % Čechů, Asie 5,5 % a Afriky 4 %, podobné rozdělení panuje i celoevropsky. Dobrá zpráva je, že cestovatelům zatím přejí i ceny. V průměru jsou letenky téměř o 10 % nižší než během pandemie v roce 2020.

„Věříme, že s uvedením vakcíny a postupnou normalizací situace budou moci lidé opět cestovat naplno. Podpořit by je měly i dodatečné služby a opatření, jimiž reagujeme na požadavky pasažérů na zvýšenou flexibilitu při rezervacích letů,” uzavírá Eliška Dočkalová s tím, že aktuálním trendem jsou mezi cestujícími last minute lety.

Pokles cen letenek
DestinaceCeny letenek %
Ukrajina, Turecko, Arménie, Rumunsko30 - 35
Rakousko 36
Chile a Ekvádor40
Bosna a Hercegovina48
Albánie 52
Zdroj: kiwi.com