CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemskou firmou, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva.

CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemskou firmou, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva. | foto: Jan Zvolánek, iDNES.cz

Česko vyhrálo arbitráž ohledně CE Wood za čtyři miliardy korun

  • 28
Česká republika vyhrála arbitráž o necelé čtyři miliardy korun s německou společností InterTrade Holding. Firma obvinila Česko, respektive ministerstvo zemědělství a Lesy ČR, že účelově prostřednictvím údajně zmanipulovaných tenderů zmařily její investici, kterou představovala společnost CE Wood.

Informoval o tom mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. CE Wood byla od roku 2000 až do roku 2005 největší tuzemskou firmou, která se zabývala lesnickými pracemi a těžbou dřeva a byla hlavním smluvním partnerem společnosti Lesy České republiky. Smlouvy ovšem nikdy neprošly veřejným výběrovým řízením.

Zmaření investice mělo nastat právě tím, že Lesy ČR v roce 2005 poprvé zavedly tendry na lesnické a těžební práce. Tím CE Wood ztratil své dominantní postavení na českém trhu.

Rozhodčí tribunál konstatoval, že obchodní jednání Lesů ČR není přičitatelné České republice. Tento právní názor může Česku pomoci i v další obdobné arbitráži. O 12 miliard korun se s Českem totiž soudí i americká firma WIC, přičemž jde opět o stížnost na jednání podniku Lesy ČR.

"Jsem rád, že můžeme oznámit pokračování v úspěšné sérii arbitráží a že již dávno neplatí výtka, že stát neumí úspěšně vést své mezinárodní spory," uvedl ministr financí Miroslav Kalousek. Ministerstvo se také pochlubilo, že toto vítězství je od roku 2007 už jeho desátým úspěchem na poli mezinárodního investičního práva.